10/28/15 12:33
(http://pik.bg)

Реформаторският блок ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ на втория тур на местните избори

Реформаторският блок ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ на втория тур на местните избори

Реформаторският блок ще подкрепи кандидатите на ГЕРБ на втория тур на местните избори. На структурите ще бъде препоръчано да сключват политически споразумения за общо управление. Ще бъде записано още, че двете формации ще работят заедно и ще излъчат екипа на кмета. Т.е. там, където има кмет на ГЕРБ, поне един от заместниците му или председателят на Общинския съвет ще бъде от РБ.

Това е било решено на среща между премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и трима от председателите на партии в блока - Радан Кънев, Меглена Кунева и Божидар Лукарски, пише "Стандарт".

Тя се проведе вчера в Министерски съвет веднага след едночасовия Изпълнителен съвет на реформаторите. Постигнато е и съгласие за феър плей - там, където битката на балотажа е между кандидатите на ГЕРБ и РБ. "Разбрахме се за максимум подкрепа помежду ни", поясни Радан Кънев за "Стандарт". Реформаторите ще дадат пример в Плевен - ако спечели техният кандидат Георг Спартански, постът председател на ОбС ще заеме конкурентът му от ГЕРБ.

"Разбрахме се с ГЕРБ за балотажа. И двете партии показаха на тези избори, че са водещи политически сили. Убеден съм, че където се срещат наши кандидати на балотаж, играта ще е феърплей. Не разбирам за каква нова формула на управлението говорят от ДПС". Това заяви пред bTV снощи министърът на икономиката Божидар Лукарски. След вчерашната среща с ГЕРБ той бе категоричен, че кабинетът е стабилен. 

По-особен остава казусът "Пловдив". На Изпълнителния съвет шефът на предизборния щаб Найден Зеленогорски е предложил РБ да подкрепи кандидата на патриотите Славчо Атанасов, който влиза в битка с настоящия градоначалник Иван Тотев от ГЕРБ.

Възпротивил се лидерът на СДС. Лукарски обявил, че Тотев му е приятел и сините застават зад него. Соломоновско решение намерил Кънев - гласуване по съвест. "За момента Пловдив остава извън скоба, това е предмет на сериозни разговори между нас и ГЕРБ. Нашите организации са в контакт и с двете страни на балотажа. Но това ще е сложно политическо решение, което няма да се вземе днес", поясни тъмносиният лидер.

Масово в страната политическите централи започнаха да договарят варианти за подкрепа 1 към 3, коментираха още за "Стандарт" апаратчици. Негласни съюзи между леви и десни ще решават кметовете в големите градове. Подкрепа за областен градоначалник обаче се валидира от местните лидери срещу поне 2 или 3 общини в региона. Един от най-горещите градове тази неделя ще се окаже планинската Златица. Точно заради местна договорка между Евророма и десните червените са вдигнали мерника на коалиционния си партньор Цветелин Кънчев. Магдалена Иванова от БСП е с 28.94%, а Пламен Господинов от "Коалиция за промяна на Златица" - 22.69%.

Кандидатът на ГЕРБ Иван Стойнов е останал трети и местната структура на ГЕРБ очаквано няма да работи за червен кандидат. Изненадата дошла от хората на Евророма, които се отрекли от Иванова. Бесни на партньора си на централно ниво, вчера от БСП - Златица разпространиха гневна декларация. "Ние няма да позволим да се превърнем в нарицателно населено място за "изборен пазар" в България. Няма да се поддадем и на каквито и да било заплахи и предупреждения. Имаме доверие в МВР, но още повече вярваме в населението и избирателите на Златица", обявиха от БСП - Златица. 

В две от трите общини в Бургаска област, където ще има балотажи, резултатите са под въпрос. В община Камено независимият Желю Вардунски, подкрепен от ГЕРБ, който спечели 49,3% от гласовете и поведе убедително на първи тур. Той води с цели 10% на досегашния кмет Стефан Бонев от БСП, но дали ще запази преднината си, зависи от това колко хора ще излязат да гласуват в неделя.

В Айтос досегашният кмет Васил Едрев, който също е кандидат на ГЕРБ, води убедително с 13% разлика пред кандидата на ДПС Севим Али. За Едрев гласуваха 45,8%, а на втори тур в негова подкрепа най-вероятно ще се обявят БСП, която взе 9% от вота, и РБ със 7,7%. НФСБ със сигурност ще прелее своите 3% също в полза на Едрев.

В Сунгурларе обаче пазарлъците тепърва започват и там все още не е ясно кой кого ще подкрепи. На балотажа в неделя отиват кандидатът на ДПС Васил Панделиев, за когото гласуваха 39%, и досегашният кмет Георги Кенов от БДЦ, който спечели 36,5%. Двамата са с почти изравнени резултати и изходът на вота зависи от това къде ще се прелеят гласовете на ГЕРБ, чийто кандидат-кмет спечели над 22%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване