10/28/15 12:10
(http://pik.bg)

Рокади в армията

Рокади в армията

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за освобождаване на бригаден генерал Пламен Атанасов като началник на щаба на Сухопътните войски, за назначаването му за заместник-началник на отбраната и удостояването му със звание генерал-майор.

Сегашният началник-щаб на пехотата ще заеме мястото на генерал-майор Нейко Ненов, който почина през януари т.г. Другите промени сред висшите длъжности в Българската армия, които правителството предлага са: Бригаден генерал Михаил Попов да бъде освободен като командир на 68-ма бригада „Специални сили” и да бъде назначен за заместник-командир на Сухопътните войски. Капитан І ранг Коста Андреев да бъде назначен за заместник-командир на ВМС и удостоен със звание комодор.

Полк. Груди Ангелов да бъде назначен за командир на 61-ва механизирана бригада и да бъде удостоен със звание бригаден генерал. Той ще замести ген. Димитър Шивиков, на когото военна прокуратура повдигна обвинения. Заради започналото разследване срещу него, през пролетта ДАНС отне допуска на ген. Шивиков за работа с класифицирана информация. Той подаде рапорт да се пенсионира и напусне армията по собствено желание.

Междувременно стана и кандидат за кмет на Карлово. Полк. Явор Матеев да бъде назначен за командир на 68-ма бригада „Специални сили” и да бъде удостоен със звание бригаден генерал. Министерският съвет предлага също генерал-майор Марин Начев да бъде освободен като национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, считано от 1 декември т. г., поради изтичане на мандата му. Предлага се постът да бъде зает от настоящия директор на дирекция „Операции и подготовка” в Щаба на отбраната комодор Кирил Михайлов.

Припомняме, че в навечерието на празника на армията 6 май президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев удостои с висше военно звание офицери от Българската армия. Върховният главнокомандващ удостои със званието "генерал-лейтенант" заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов. Държавният глава връчи на началника на Военномедицинската академия бригаден генерал Николай Петров пагони на "генерал-майор". Началникът на Военната академия "Георги Сава Раковски" контраадмирал Митко Петев беше назначен на длъжността командир на Военноморските сили, считано от 30 юни.

От същата дата поста на началник на ВА "Г. С. Раковски" зае досегашният началник на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Тодор Дочев. Бригаден генерал Дочев беше повишен в звание "генерал-майор". Полковник Пламен Богданов беше назначен за началник на НВУ "Васил Левски" със звание "бригаден генерал". 

Публикувана на 10/28/15 12:10 http://pik.bg/рокади-в-армията-news425527.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване