10/28/15 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Учени в Испания са създали звуков лъч, който улавя и мести предмети

 Базиран в Испания изследователски екип е разработил звуков лъч, който може да улавя и мести малки предмети, пише The Guardian. Въпреки че не би могла да послужи за залавяне на кораби в Космоса, екипът се надява, че технологията ще се използва за работа с микрохирургически инструменти в тялото на пациенти и за насочване на медикаменти към увредени тъкани. В публикация в журнала Nature Communications учените описват как са използвали ултразвук, за да движат малки полистиренови зрънца с диаметър едва 3 милиметра, които тежат части от грама. 
Системата се базира на мрежа от плоски високоговорители, които произвеждат акустични холограми. Точно както визуалните холограми се произвеждат в три измерения от преплитащи се светлинни вълни, акустичните холограми са направени от кръстосани звукови вълни. Когато върховете на две вълни се срещнат, те произвеждат по-силна амплитуда, а когато връх срещне основа на вълна, те взаимно се унищожават. 
Екипът е демонстрирал, че чрез прецизно регулиране на звукови вълни може да създаде движещи се акустични холограми, изпълняващи ролята на 3D кутийки, пинцети или въртящи се спирали, които са в състояние да вдигат, хващат, въртят и бутат малки частици. Звуковият лъч използва триизмерна холограма с формата на кутийка или бутилка, в която се улавя предметът. Стените на кутийката са от звукови вълни с високо налягане, докато във вътрешността налягането е близо до нулата. „Когато частицата е заобиколена от високо налягане, тя остава уловена. Ние можем да променяме холограмата в реално време и да движим кутийката към нас, а частицата се движи с нея“, обяснява Асиер Марцо, който е част от екипа. 
Тъй като звуковите вълни могат да преминават през тъканите на тялото, учените смятат медицинските приложения на технологията за приоритет. „Тя би могла да се използва за манипулация на бъбречни камъни, съсиреци или микрохирургични инструменти, които да се контролират отвън, без да се извършва разрез в тялото“, казва Марцо. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване