10/29/15 21:23
(http://www.klassa.bg/)

Акция „Гранатомет“ срещу Алексей Петров

 

Стрелците духнали с червен опел, откриха го

Двама килъри направиха неуспешен опит да убият бившата барета и екссъветник в ДАНС Алексей Петров, като стреляха по кола му с два гранатомета. „Смятаме, че покушението е подготвяно поне от месец, но е възможно и от по-дълго“, коментираха криминалисти, заети с разследването.

Сцената като от филм за италианската мафия се разиграла за секунди около 8,45 часа в столичния кв. „Кръстова вада“, където живее Петров. Той

 

отивал на бизнес среща, когато атентаторите открили огън

 

по лимузината му.

Алексей Петров излязъл от дома си на ул. „Арарат“ минути преди 9 часа. Противно на навиците си и за изненада на шофьора той не седнал, както обикновено, отпред на дясната седалка, а отзад, разказаха запознати с навиците на Петров. Лимузината, с която пътува Петров, е брониран Мерцедес. Именно сигурната защита е спасила бившата барета от нараняване и смърт.

Колата бавно тръгнала надолу по ул. „Милчо Лалков“. Завивайки към бул. „Черни връх“ обаче, от храстите се подали двама мъже, които стреляли през две секунди с ръчни противотанкови гранатомети. Единият снаряд пропуснал целта, а другият се врязал в дясната предна врата на лимузината. „Чух силен взрив, а почти веднага втори. Излязох на балкона. Видях как охрана излита от къщата на Алексей и отива към колата му. Беше

 

смачкана цялата дясна предна врата, но по него

 

нямаше и драскотина. Жена му Ива започна да крещи „Водете го в болница“, а той й отговори, че е добре и няма нужда.“ Това разказа вчера съседът на бившата барета Васил Гоцев. По думите му бронираният мерцедес на собствен ход бил откаран в двора на Петров и след това пристигнали няколко полицейски буса, които отцепили района. Сигналът в полицията бил подаден в 8,54 часа от охранителя на Петров.

Свидетели на покушението видели как

 

двама мъже тичат и се качват в червен Опел Астра комби

 

и с мръсна газ се оттеглят от местопрестъплението. За броени минути ченгетата блокирали целия квартал, като патрули имаше до късно следобед дори на бул. „Г. М. Димитров“. Предполага се, че от там са се оттеглили бандитите с крадения автомобил. Целият екшън се разиграл

 

за по-малко от минута и е бил заснет от десетина камери

 

окичени по баровските къщи в кв. „Кръстова вада“. Записите вече са иззети и се гледат от разследващите. От прокуратурата пък обявиха, че е образувано дело за опит за убийство на Алексей Петров.

Цял екип експерти от ДОТИ с черни маски на лицата пристигна около 9,15 часа. С тях имаше и бомбаджия в специален костюм, тъй като единият снаряд се беше забил в близката стена и имаше опасност да се взриви.

„На няколко метра е частната детска градина. По това време хората си водят децата, цяло чудо е, че няма пострадали“, коментираха хора от квартала. На мястото пристигна и шефът на СДВР Младен Маринов. „Правим оглед, разпитват се свидетели, повече не мога да ви кажа. Не съм говорил лично с Алексей Петров, с него работят хората, които водят досъдебното производство“, лаконично обяви той.

 

Криминалистите открили тръбите от РПГ-та

 

захвърлени в близките храсти, почти веднага след като пристигнали на мястото. По тях нямало и грам отпечатък, но били използвани, обясниха разследващи. „За мен е важно да се установи как противотанков гранатомет се е озовал на улицата, как е излязъл от поделение ли, завод ли, склад ли“, коментира и ген. Михо Михов от АБВ. Експерти обясниха вчера, че заводската цена на този тип гарантомет, който се води за еднократна употреба, е около 1000 долара. На черния пазар обаче се търгува за $2000 бройката.

 

Това е втори опит за покушение над Алексей Петров. На 15 август 2002 година бе извършен неуспешен опит за убийство срещу него, при който също бе използван гранатомет.

Темата се пренесе и в парламента, където от БСП настояха за изслушване на МВР шефа Румяна Бъчварова. Криминално деяние е, категорична бе тя. Бъчварова обясни, че сигналът на телефон 112 е подаден от охранител на Петров, който не е бил на работа, около 8,54 часа, а самата стрелба според нея е станала 10-15 минути по-рано. По думите й най-вероятно това забавяне е станало, защото охраната първо се е погрижила да изведе Петров. Ще разчитаме на заключението на специализираните органи на българската държава, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. По неговите думи що се отнася до политическата оценка за случилото се – два дни преди балотажа не е най-подходящата среда за политически оценки. Той призова и другите политически сили да не правят глобални и прибързани заключения. Имаме силно очакване да има официално позиция на силовите органи и този случай да не влияе на свободната воля на българските граждани и да не се експлоатира за тясно партийни интереси, допълни Местан. По престъпност се изравняване с африканските държави, коментира съпредедателят на ПФ Валери Симеонов. Той се възмути, че подобно нещо може да се случи посред бял ден в София. Лидерът на БСП Михаил Миков пък коментира, че преекспонирането на сериозни казуси, като този, води до отклоняване на вниманието от изборите, които са били изключително нечестни. Когато има борба с престъпността, има и разместване на слоеве. Тогава има вътрешни борби и това показва, че правителството се бори с престъпността, каза от своя страна зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев..

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване