10/29/15 11:14
(http://www.dnevnik.bg/)

Банките отказват заем на БЕХ без държавна гаранция


Въпреки че 12 банки проявиха интерес към поканата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да вземе заем от 650 млн. евро (или да емитира облигации на тази стойност), до крайния срок за подаване на оферти - 26 октомври, само две институции са изразили готовност, но срещу държавна гаранция.

Причините за слабия интерес са няколко - но основната е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика са в лошо финансово състояние, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".

Консолидираният отчет на БЕХ за 2014 г. показа загуба от 274 млн. лв., а НЕК е в колапс, след като от няколко години е принудена да работи на загуба.

Пред холдинга стои нова възможност да се опита да получи заем поне за част от нужната сума.
Според правителствен източник оттук нататък вариантите за БЕХ са или осигуряването на държавна гаранция, или пряко договаряне с всеки от двата кандидата.

Според източници на "Капитал Daily" единият от кандидатите, подал оферта, е консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit. Групата е предложила мостово финансиране за 500 млн. евро, но при изричното условие да бъде осигурена държавна гаранция. За последващите облигации, които може да бъдат емитирани до шест месеца или до година - в зависимост от пазарите, не се търси обезпечение.

Другият участник, подал окончателна оферта, е италианската инвестиционна банка IMI, която е част от групата на Intesa Sanpaolo. Те обаче са предложили едва 65 млн. евро мостово финансиране без държавна гаранция, което е крайно недостатъчно за нуждите на БЕХ. В предложението е имало и сума от порядъка на няколкостотин милиона евро мостов заем, но отново при условие за обезпечение.

От Министерството на финансите в сряда не отговориха дали биха преразгледали позицията си за отпускането на подобна гаранция. Досега основният мотив за техния отказ бе, че тези средства не са предвидени в бюджета за 2015 г. Предстоящото му преразглеждане обаче би било удобен момент за отпускането й, макар че това би натоварило значително държавния дълг на страната.

Заемът е нужен на БЕХ, за да се разплати НЕК с двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "KонтурГлобал Марица-изток 3", на които по последни данни дължи общо 960 млн. лв. Това е и условието, за да може договореното намаление на цените на двете централи да влезе в сила, а те от своя страна да се разплатят и с държавната "Мини Марица-изток", на която дължат 364 млн. лв. към август тази година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване