10/29/15 10:25
(http://www.dnevnik.bg/)

БСП: Бюджет 2016 г. ни води към гръцки сценарий, Реформаторите: Който катастрофира държавата, да мълчи


БСП обяви, че бюджетът за 2016 г. вкарва България в дългова криза, водеща към гръцки сценарий, а от Реформаторския блок призоваха за бюджета да не се изказва този, който катастрофира колата.

Депутатът от БСП Румен Гечев обяви от парламентарната трибуна, че проектобюджетът за догодина, обявен на сайта на Министерство на финансите и все още неприет от правителството и не е внесен в Народното събрание, не отговаря на сериозните предизвикателства пред българската икономика.

С проекта ни вкарват в дългова спирала, водеща ни към гръцки сценарий, заяви той. Посочи, че само за 2016г. правителството е заложило тегленето на колосален дълг от 5 млрд. лв. Управляващата коалиция не ни предлага никакви политики - по същество са малко повече трохи за няколко министерства, като се орязва и без това оскъдните пари за образование и наука, каза още Гечев. Министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов ни убеждаваха, че няма да има актуализация на бюджета за тази година, но бюджет 2015 се оказва сбъркан и това ще ни струва нов милиарден разход заради неизпълнените административни реформи, добави той.

БСП няма да подкрепим този безидеен проект на бюджет 2016 г. както и актуализацията на разходите за 2015 г. Ще предложим алтернативни решения, които са в пълен синхрон с фискалните политика на ЕС, каза Гечев.

Предложения подход за непрекъснато свиване на дела на бюджета в БВП до около 37% е в остро противоречие в провежданите фискални политики на другите страни на ЕС, заяви той. По думите му страните от ЕС през последните 4 години поддържат този дял до около 50% от БВП. Според него държавните финанси играят нарастваща роля за стимулиране и регулиране на пазарната икономика.

При сегашното равнище на БВП от около 85 милиарда лева, 10% разлика в дела на бюджета спрямо европейските стандарти означава, че нашата държава се лишава от финансов ресурс от порядъка на около 10 милиарда лева, каза Гечев По думите му сегашните управляващи не са разбрали, че неолибералните и крайноконсервативните модели за развитие са претърпели пълен крах и, че бъдещето на пазарната икономика е в публично-частното партньорство.

Според БСП проектобюджетът поставя стабилността на публичните финанси на първо място, но като самоцел, вместо икономическото развитие на България. Въпросът е дали стабилността на публичните финанси ще бъде за икономическото развитие или за сметка на това развитие, каза Гечев. Той подчерта, че в проекта за бюджет на 2016 година пише, че фискалният резерв може да слезе до 4,5 милиарда лева. Ако са верни твърденията на Министерството на финансите, че той възлиза сега на 11 милиарда лева, излиза, че само за една година този резерв ще бъде източен до критични нива", заяви той и каза, че управляващите с този бюджет ни вкарват в гръцки сценарии. Тук е заложено, че държавният дълг ще достигне почти 30% от БВП, ще бъде удвоен и ще достигне 15 милиарда евро, коментира народният представител.

Мартин Димитров от Реформаторския блок критикува остро позицията на БСП и заяви, че не е почтено точно този, който катастрофира държавата, да се изказва за бюджета. "Кой управляваше 2014 година? Това беше кабинетът "Орешарски". Тогава се случи и фалитът на КТБ. В края на годината имаше рекорден бюджетен дефицит в България", напомни той. Разбирам, че ви боли от това, което казвам, но това са факти. След рекордния бюджетен дефицит, бяха поставени под изпитание от управляващото мнозинство, обърна се Димитров към левицата.

Той обясни, че дълговата спирала в Гърция е пряко следствие от дългите бюджетни дефицити, които бяха трупани там. По думите му за година и половина управление на това правителство дефицитът се свива 2%. Премахва се рискът от получаването на дългова спирала, смята той.

Според Реформаторите най-големите рискове пред бюджет 2016 са идеите на БСП - премахването на плоския данък. Това е най-големият риск за публичните финанси, каза той. Ако искаме стабилност, плоският данък не следва да бъде пипан и променян.

Когато се взима нов заем за връщане на стар, това не води до по-голяма задлъжняемост и не трябва да се спекулира, допълни Димитров. Според него административната реформа трябва да бъде завършена. "Това трябва да бъде част от стратегията за 2016 година. В МВР тези служители, които са администратори, трябва да бъдат лека категория труд. Тази реформа не беше направена в последните 25 години. Това ще намали наистина разходите.

"Не е честно този, който катастрофира колата, тези в чийто мандат фалира КТБ, да застават тук и да ми казват какъв е бюджетът. Трябва да си мълчите засрамено и да кажете благодаря, че решаваме проблемите на България", каза още Мартин Димитров.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване