10/29/15 10:37
(http://www.dnevnik.bg/)

БСП и Патриотичният фронт искат да се закрие медийният регулатор


10БСП и Патриотичният фронт се обявиха за закриване на Съвета за електронни медии (СЕМ) като паразитен и ненужен орган.

Темата беше повдигната при гласуването на два отчета на СЕМ за дейността му през 2014 г. Дебатите по проекторешенията бяха в сряда, но заради липса на кворум на вчерашното заседание гласуването им беше тази сутрин. Отчетът за първото шестмесечие на 2014 г. беше приет, а този за втората половина на 2014 г. - отхвърлен.

В сряда нямаше дебати, но днес петима депутати от БСП и Патриотичния фронт използваха процедурата за обяснение на отрицателния си вот и се обявиха за закриване на медийния регулатор.

Георги Божинов от БСП обясни, че е гласувал против, защото това "формирование" през годините се е  превърнало в абсолютно излишно. Със или без СЕМ положението в българските медии такова, каквото е днес, не би се променило и затова смятам, че СЕМ харчи абсолютно излишно и паразитно публични средства, каза той. "С досегашната си дейност без никакъв резултат би било достойно да бъде съкратен. И това би било реформаторско", посочи Божинов.

Слави Бинев от Патриотичния фронт коментира, че за 10 години, откакто Георги Лозанов ръководи СЕМ, от 34-то място по свобода на словото България е на 106-о. Допуснати са медийни картели и медийни бухалки, добави той. Смятам, че най-добрата стъпка, ако искаме да има свобода, е разпускане на СЕМ и разследване на неговия председател за покровителство над определени медийни картели и извиване на ръцете на тези, които искат да кажат истината, заяви още Бинев, неуспял председател на комисията по културата и медиите в парламента.

Зам.-председателят на парламента от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов посочи, че аргументите на Божинов и Бинев са адекватни. СЕМ не върши никаква работа, превърна се в едно пристанище за хора, които изпълняват политически поръчки, смята той и даде пример с лиценза на радио "Кърджали".

Янаки Стоилов от БСП коментира, че влошаването на медийната среда е процес и нейното деградиране придоби връхни точки. Известно ли ви е, че в България се връща цензурата, обърна се той към управляващото мнозинство. Много от медиите се използват за масови манипулации, особено в предизборния период, където почти всичко е платено, но няма автори, а само внушение за независимо разследване, каза още Стоилов.

Бинев му опонира, че и по времето на БСП е било абсолютно същото и е имало цензура. Проблемът не е нито ляв, нито десен, тук сме хората, които да решим по какъв начин да се отвори медийната свобода, призова той.

Валери Жаблянов от БСП посочи, че е гласувал отрицателно с ясното съзнание, че огромната част от общественото мнение в България е убедена в изключителната деформация на медиите по отношение на тяхната обективност, концентрацията на собственост в олигархичните кръгове. Какво стана с проверките за собствеността на медиите, попита той. По думите му вместо това са се осъществили няколко големи сделки, които засилили концентрацията и превърнали журналистическата професия в слуги на олигархията и на изпълнителната власт.

"Превърнаха медиите в преки участници в изборите и понеже виждам, че господин Лозанов гледа с интерес, да му кажа техният съвет да вземе да регистрира партия БиТиВи и партия "Нова телевизия", та да участват в изборите като партии, вместо да го правят като медии", призова Жаблянов. Къде е контролът, къде е регулацията, какво е отразено в тези напудрени отчети, попита той и подкрепи предложението да се закрие СЕМ, защото бил паразитен орган, който само харчи пари.

Лидерът на ДПС Лютви Местан, който беше закъснял и не разбра, че отчетите вече са гласувани, призова за една трезва, обективна оценка за съдържанието на доклада без емоцията на предизборната кампания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване