10/29/15 06:59
(http://www.klassa.bg/)

В САЩ одобриха лекарство, което използва херпесен вирус срещу ракови образувания

  Администрацията за храните и лекарствата на САЩ одобри първо по рода си лекарство, което използва херпесен вирус, за да проникне в смъртоносните тумори на кожния рак, в някои случаи намалявайки размера им, пишеThe Guardian. Регулаторният орган позволява медикаментът за инжектиране Imlygic, произведен от Amgen, да се прилага, само когато меланомът не може да се отстрани по хирургичен път. Компанията посочва, че един курс струва приблизително 65000 долара в зависимост от продължителността на терапията.
Лекарството се инжектира директно в тъканта на тумора, където използва вируса като троянски кон, за да влезе в раковите клетки и да ги разруши. Медикаментът съдържа част от ген, която стимулира имунната система и модифициран вирус херпес симплекс - вируса, причиняващ подуване на устните през зимата.
Въпреки революционната техника, на която се базира медикаментът, представители на Администрацията за храните и лекарствата подчертават, че не е доказано, че той увеличава продължителността на живота. Проучвания на компанията показват, че при около 16 процента от пациентите, инжектирани с лекарството, се наблюдава свиване на туморите, като ефектът се запазва за най-малко шест месеца. Регулаторът изтъква, че Imlygic не въздейства на меланоми, които се разпространяват към мозъка, белите дробове и други вътрешни органи. Amgen посочва, че медикаментът трябва да се прилага най-малко шест месеца или докато не останат тумори, които да бъдат лекувани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване