10/29/15 07:06
(http://pik.bg)

Вотът остава по график, печатат книжа до последно

Вотът остава по график, печатат книжа до последно

Бюлетините за балотажа буквално ще парят в ръцете на секционните комисии и първите гласоподаватели в неделя. Изборните книжа ще заминат от печатницата на БНБ към страната в последните минути преди местния вот, пише в. "Стандарт".

ЦИК и вчера не обяви окончателни резултати от първия тур. Забавянето притесни печатницата на БНБ и тя изпрати писмо, с което поиска балотажът да се отложи със седмица, за да има време за производство на бюлетините. 

Вицепремиерът Томислав Дончев веднага събра ЦИК, "Информационно обслужване" и администрацията на МС, за да провери случая. Всичко е под контрол, гарантира след това шефката на ЦИК Ивилина Алексиева. Тя съобщи, че балотажът остава на 1 ноември. Вече са утвърдени образците на 1100 бюлетини. Днес ще бъдат готови последните 28.

Балотажът за местни избори ще се проведе тази неделя на 1 ноември. Промяна няма да има. Това обяви на извънреден брифинг вчера председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева. Изявлението й дойде в отговор на писмото, изпратено от печатницата на БНБ. От там поискаха вторият тур да бъде отложен със седмица, защото няма да има време да се отпечатат бюлетините.
Според Алексиева от печатницата на БНБ са се притеснили заради забавеното обявяване на резултатите от вота. Тя обаче бе категорична, че нещата са под контрол и повод за тревога няма. "Разбирам загрижеността на всички институции, това е нормално, но днес институциите, считам, са спокойни", заяви Алексиева. 

В същото време от печатницата на БНБ са информирали трезора, че ще се справят в срок. За балотажа вече са утвърдени образците на 1100 бюлетини и остават само 28, които щели да бъдат готови до днес следобед. 

Писмото на БНБ е изпратено още във вторник. Освен до ЦИК, то е адресирано до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев и председателя на НС Цецка Цачева. Още същия ден е било свикано заседание на ЦИК, където било решено да няма отлагане. Изборният кодекс изисква вторият тур да се проведе в седемдневен срок.

В сряда пък членовете на комисията се срещнали с вицепремиера Томислав Дончев, който е натоварен с организацията на изборите. На тази среща са присъствали още представители на "Информационно обслужване" и администрацията на Министерски съвет.

Обявяването на изборните резултати закъсня заради организационни слабости и усложняването на вота заради необходимостта от отчитане на преференции и провеждането на референдум успоредно с гласуването за местна власт. Над 50 часа продължи "заложническата драма" в столичната зала "Арена Армеец". Заради неразбориите в София бил забавен целият процес. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване