10/29/15 16:14
(http://pik.bg)

Днес може да се отиде до Истанбул и да се пие кафе за час и половина, похвали се Борисов с новата АМ „Марица“ (снимки)

Днес може да се отиде до Истанбул и да се пие кафе за час и половина, похвали се Борисов с новата АМ „Марица“ (снимки)

Нашите резултати са видими, защото всичко, което правим, е в полза на хората. От днес вече е факт третата изцяло завършена магистрала в България, която се чака десетилетия. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на ЛОТ 1 на магистрала „Марица“ в участъка Оризово – Димитровград. Като изтъкна, че чакането е отнело 35 години, министър-председателят посочи, че от днес може да се отиде до Истанбул и да се пие кафе за час и половина.

„Това правим ние, който иска да си политиканства”, отсече Борисов. АМ „Марица” е част от важен международен транспортен коридор и пускането ѝ в експлоатация значително ще разтовари движението от първокласните и второкласните пътища в областите Пловдив, Стара Загора и Хасково, по които досега преминаваше тежкотоварният и туристическият трафик от и към южната ни съседка Турция, обясни премиерът.

По думите му благодарение на модерните конструкции цялостно ще се редуцират вредните емисии, замърсяването на въздуха и нивото на шум, което се правело с грижа за здравето на хората и околната среда. Само в отсечката Оризово - Димитровград са изградени 22 големи съоръжения, сред които е и мостът над река Марица, похвали се Бойко Борисов. Бях поел ангажимент да бъде ремонтиран пътят до Чирпанския манастир "Св. Атанасий".

Това е най-старият действащ манастир в Европа, основан е през 344 г. и се намира на 300 м от магистрала „Марица”. Днес отново го посетих, продължи той. Премиерът благодари на всички партии и депутати, че пазят стабилността в държавата, защото само преди година и половина всички еврофондове са били спрени. По негови думи днес по оперативните програми „Околна среда” са усвоени над 99% от средствата, което е над 3 млрд. лв. от европейската солидарност. По ОП „Транспорт” също били усвоени над 3 млрд. лв. Борисов изтъкна, че в сектора на земеделието също са усвоени над 3 млрд. лв. Всичко това отишло при българските граждани.

Министър-председателят съобщи, че се връща от Несебър, където е открил пречиствателна станция за 100 млн. лева. По думите му от десетилетие българското Черноморие се замърсява по безобразен начин, а от тази пролет хората ще могат да ходят на море спокойно.

Борисов бе на откриването на ЛОТ 1 заедно с президента Росен Плевнелиев, регионалния министър Лиляна Павлова, министъра на транспорта Ивайло Московски и председателя на АПИ инж. Лазар Лазаров. Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП Транспорт 2007-2013 г. и е на стойност близо 160 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване