10/29/15 19:05
(http://pik.bg)

Калфин: Целта ни е да се направи обясним механизъм за определяне на минималната работна заплата

Калфин: Целта ни е да се направи обясним механизъм за определяне на минималната работна заплата

Въпреки липсата на подкрепа за тези три проектобюджета и постановлението мисля че разговорът беше съдържателен и даде конкретни насоки, в които ще продължим следващите месеци така, че да решим не малка част от въпросите, които бяха поставени днес. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след проведения Национален съвет за тристранно сътрудничество, предаде "Фокус". На НСТС бяха обсъждани бюджетите на НЗОК, ДОО и на Държавния бюджет за следващата година, както и постановление за определяне на минималната работна заплата. Той коментира, че е постановлението за минимална работна заплата за 2016 година, което е заложено не е по –различно от това, което има в бюджетната прогноза-420 лева.

„Тук също чухме много различни мнения и ангажимент от моя страна да започнем ефективни действия по промяна на механизма. До края на годината ще предложа ратификация от Парламента на Конвенция 131 на Международната организация на труда, която определя най-широката рамка за определяне на минималната работна заплата“, заяви той. Вицепремиерът каза, че ратификацията е по настояване и на синдикати и на работодатели. „Там има съгласие“, заяви той. „В бързи темпове ще се опитаме да направим набор от показатели, които да се следят и да бъдат обективни, когато се определя минимална работна заплата. Ако успеем да го свършим през следващите няколко месеца още за 2017 година следващия процес ще може да го обхване. Целта е не да се създаде автоматичен механизъм, защото не е възможно да се направи. Целта е да се направи максимално обективен и обясним механизъм за определяне на минималната работна заплата. По постановлението нямаше обща подкрепа“, допълни министърът на труда и социалната политика. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване