10/29/15 07:04
(http://www.klassa.bg/)

Кометата 67Р съдържа кислород, образуван преди раждането на Слънчевата система

 Сондата Rosetta е открила кислород в атмосферата на 67Р/Чурюмов-Герасименко, пише New Scientist. Екипът на експедицията смята, че той може да датира отпреди раждането на Слънчевата система, когато са се образували кометите и планетите. 
Молекулярен кислород – видът кислород, който дишаме, не е откриван на комета досега. Кислородът е летливо вещество, което не би могло да се запази дълго време в Космоса, затова учените не са били сигурни дали източникът му не е самият апарат. След седем месеца на изследвания обаче, те са уверени, че кислородът се съдържа в кометата от раждането й преди около 4.5 милиарда години. 
Нивата на кислород са останали високи от септември 2014 до март 2015 година, дори докато горните няколко сантиметра от повърхността на леденото небесно тяло са се изпарявали в космическото пространство. Това отхвърля възможността за химически реакции между леда и слънчевата светлина, които биха могли да протекат само в най-външния слой на кометата. 
Нещо повече, нивата на кислород са варирали в синхрон с нивата на водата при измерванията, извършвани от орбитиращата Rosetta на различни места. Това предполага, че ледът и кислородът в атмосферата идват от едни и същи места в ядрото на небесното тяло. 
Резултатите могат да помогнат да се разбули мистерията около първата поява на кислорода в Слънчевата система. „Отиваме към същността на въпроса дали този първичен материал от Слънчевата система е формиран в междузвездната среда или по-късно в соларната мъглявина“, казва ученият Клаус Понтопидан. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване