10/29/15 06:56
(http://www.klassa.bg/)

Литър безалкохолно скача с 43 ст.

 Литър безалкохолна напитка ще поскъпне с около 43 ст., ако бъде приет закона за вредните храни, предложен от здравния министър Петър Москов. Това съобщи Жана Величкова, зам.-председател на Съюза по хранителна промишленост. По думите й цените на вредните храни вредните ще скочат средно с 31%

Според Славчо Петров от КНСБ законът е с неясни здравословни ефекти, но ще доведе до прякото закриване на 4100 работни места и индиректно на още 10 000 в дейности, свързани с хранителната промишленост. По думите му бедните ще станат още по-бедни. „Ще се увеличи сивият сектор и ще се свие износът на България към еврозоната. Продуктите, произвеждани у нас ще бъдат изместени от внос от съседни страни”, предупреди синдикалистът.

От ИПИ смятат, че извадката използвана за написването на законопроекта е некоректна. Според експертите българите потребяват по-малко количество сол и захар в сравнение с унгарците например и ядат 2,5 пъти по-малко шоколад от тях.

Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката съобщи, че е разбрал за закона от медиите и са писали за Москов, но нямат отговор на писмото. Той определи законът като калпав, сметките бакалски и вреден за икономиката на страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване