10/29/15 19:27
(http://pik.bg)

ПИК TV: БСП: С проектобюджета за 2016 г. управляващите ни вкарват в дългова спирала, водеща ни към гръцки сценарий

ПИК TV: БСП: С проектобюджета за 2016 г. управляващите ни вкарват в дългова спирала, водеща ни към гръцки сценарий

БСП няма да подкрепи проекта за бюджет за 2016 г., както и актуализация на бюджет 2015 г. С този проектобюджет управляващите ни вкарват в изключително опасна дългова спирала, водеща ни към гръцки сценарий. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев, който прочете декларация от името на ПГ на БСП.

„Заложено е, че през следващите 3 години държавният дълг на България ще бъде удвоен и ще достигне почти 30 % от БВП или около 15 млрд. евро. Само за 2016 г. правителството на Борисов е заложило теглене на нов колосален дълг от 5,3 млрд. лв. Това е първата голяма стъпка от усвояването на общия държавен заем от 16 млрд. лв. за следващите 3 години”, каза Гечев.

Той коментира, че сегашните управляващи още не са разбрали, че неолибералните и крайно консервативните модели за развитие са претърпели пълен крах и бъдещето на пазарната икономика е в публично-частното партньорство. „Проектобюджетът за 2016 г. поставя стабилността на публичните финанси на 1-во място, но като самоцел, вместо икономическото развитие на България. Поддържането на бюджетен дефицит и на държавен износ е задължение на всяко правителство, но въпросът е дали стабилността на публичните финанси ще бъде резултат от икономическо развитие или ще е за сметка на това развитие”, коментира депутатът от БСП.

Румен Гечев заяви, че има дълбока разлика между декларираните принципи в този бюджет и позицията на БСП, която разглежда финансовата стабилност като важно условие, а не като самоцел на бюджетирането. „За каква стабилност на публичните финанси говори правителството след като се повтарят стъпките от предишния мандат на ГЕРБ-да стопява бързо натрупания фискален резерв и да трупа нови дългове. В този проект пише черно на бяло, че в края на 2016 г. фискалният резерв може да слезе до 4,5 млрд. лв. Ако са верни твърденията на министерство на финансите, че той възлиза на 11 млрд. лв. то излиза, че само за 1 година този стратегически резерв ще бъде източен до критично допустими ниски нива”, добави Гечев от името на левицата.

Мартин Димитров от Реформаторския блок запита кой управляваше през 2014 г., когато се случи фалитът на КТБ и имаше рекорден бюджетен дефицит. След подвиквания в залата „Лъжа“ от страна на БСП към Мартин Димитров, председателят на НС Цецка Цачева се намеси с думите:„Колеги, няма да работим с шумове и безредици. Не ме карайте да прекъсвам заседанието, срам за парламента, току-що започнахме”.

Димитров продължи: „Не е честно тези, които катастрофираха колата да стават и да казват какъв трябва да е бюджетът. Трябва да си мълчите засрамено и да благодарите, че сега има управляващо мнозинство, което решава проблемите на страната“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване