10/29/15 06:46
(http://www.klassa.bg/)

Слави прави партия с пари от Цветан Василев

 

Шоуменът, bTV и „Бивол“ в комбина пробват да дестабилизират властта

Забегналият в чужбина мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев впрегна нов кон в схемите си за дестабилизиране на властта у нас, за да избегне възмездието за милиардите на вложителите, източени от него.

Василев, който вече година се крие в луксозно жилище в Белград, отказвайки да се изправи пред родното правосъдие, спонсорира нов политически проект, начело с шоумена Слави Трифонов, чиято основна цел е да събори кабинета, разкри вчера Блиц. Информацията, допълнена и с други нюанси по схемата, бе потвърдена и от източници на ПИК. В комбината за стартирането на проекта на Василев и Трифонов са впрегнати ресурсите на bTV – телевизията, в чиято програмна схема е предаването на шоумена, а също и на друга, свързана с Василев медия – сайта за поръчки на пишман банкера „Бивол“ на т.нар. разследващи журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов. Зад интернет страницата, както обяви вече агенция „Монитор“, стои офшорка, за да бъдат прикрити следите от финансирането й.

Според Блиц Василев финансира бъдещата партия заедно с ортака си Гриша Ганчев, подсъдим като тартор на престъпна група по „Захарната афера“. А според ПИК Трифонов дори е ходил до Белград при мажоритарния собственик на КТБ, за да бъде „офериран“. Какви са измеренията на офертата предстои да се види, но

планът бе задействан още в понеделник

Тогава Трифонов, който вече не крие амбициите си да влезе в политиката, стартира щурма от предаването си, обявявайки, че заедно със сценаристите си започва нова подписка за свикване на референдум. В нея незнайно защо фигурира въпросът от преминалото вече национално допитване за въвеждане на дистанционно гласуване, който така и не събра нужната подкрепа на гражданите и съдбата му ще бъде решена от Народното събрание. А също и друг вече отхвърлен от парламента като противоконституционен въпрос – за въвеждане на задължителен вот. В случая обаче са важни не въпросите. Идеята е Трифонов да вдига шум около името си и да се позиционира на политическото поле с помощта на камерите и микрофоните на bTV и „Бивол“.

Самият „Бивол“ се появи в схемата във вторник, когато в предаването си Трифонов покани за гост Асен Йорданов и заедно двамата обвиниха Борисов в участие в престъпни схеми. Вместо доказателство за твърденията си обаче, те размахаха донос на Йорданов и ортака му Атанас Чобанов, подаден до прокуратурата в Лихтенщайн, откъдето в момента правят предварителна проверка на информацията. Това е задължителна законова практика във всяка европейска страна, където в случай на подаден сигнал до съответната прокуратура се извършва проверка достоверен ли е той. Въпросният донос и отговорът за стартиране на точно такава предварителна проверка вече изтекоха в български медии, като за първи път бяха публикувани в друг свързан с Василев сайт - „Фрогнюз“.

Това впрочем беше поредният гастрол на Йорданов в предаване на bTV, в чийто ефир през последните две седмици той и ортакът му Атанас Чобанов са редовни гости. Това пък навежда на мисълта, че използването на ефира на телевизията за политическия проект на Трифонов и нуждите на Цветан Василев и хората му

далеч не става без съдействието

на директора на bTV Павел Станчев. Вчера от ПИК зададоха поредица от въпроси на Станчев, сред които и дали изобщо Трифонов има право да прокарва политически тези чрез телевизията. „Ако замълчи, означава, че и той е в играта. Че и той подкрепя бъдещия политически проект, очевидно поръчан от един избягал банкер, за да маскари легитимното правителство, ГЕРБ и персонално Бойко Борисов“, коментираха от агенцията. От Блиц също пратиха въпроси като един от тях бе дали Слави Трифонов или Цветан Василев дърпат конците в телевизията и ако не, какво ще направи bTV и директорът й Павел Станчев, за да защити имиджа й и да не позволява ефирът й да се използва за политическа пропаганда. В отговор, от bTV пратиха писмо до Блиц, в което се посочва, че телевизията не участвала в изготвянето на съдържанието на предаването на Трифонов, като отговорността за това била на продуцента на „Шоуто на Слави“. Посочва се също, че телевизията се разграничава от всякакви политически каузи и се ръководи от принципа на политическа неутралност. В същото време обаче, като позволи ефира й да бъде използван от „Бивол“ в полза на комбината Василев-Слави Трифонов, телевизията слезе на нивото на сайт, който вече бе изобличен в изпълняването на поръчки и рекетьорски схеми. Дори бе публикуван мейл на активист на „Зелени Балкани“ до Тома Белев, от който става ясно, че по заръка на т.нар. еколози „Бивол“ поръчково е „захапал“ на няколко пъти конкурентна на тях организация. Междувременно стана ясно също, че ортакът на Йорданов Атанас Чобанов пък живее на гърба на френската хазна, като ползва социално жилище, макар във Франция да си докарва доходи далеч над средните за страната, а у нас да притежава китно жилище, закупено според документите в имотния регистър за 0 лева.

 

 

Сайтът свързан с финансирана от банкера телевизия

Връзката между „Бивол“ и забегналия в чужбина банкер Цветан Василев далеч не е отсега. Сайтът прокламира идеите на пишман финансиста от година, като обвързаността между него и мажоритарния собственик на КТБ се вижда ярко, проследявайки дейността на журналистите в него. Така например един от хората на Асен Йорданов и Атанас Чобанов от година обикаля националните медии, представяйки се за журналист от екипа на „Бивол“ и промотира писанията на сайта. По документи обаче се води на работа в друга медия – телевизия Агро тв. Макар и популярна (и то не много) само в тематичните фермерски среди, електронната медия се прочу у нас с това, че е създадена с пари, дадени лично от банкера. В разгара на кризата с КТБ журналистката Маргарита Михнева разкри, че пиарката Соня Колтуклиева е получавала крупни суми на ръка, за да лъска имиджа на Василев, като общият им размер е бил 500 000 лева.

 

Асен Йорданов си измисли побой

 

В опит да придаде тежест на поръчковите материали, които бълва през сайта си, „биволът“ Асен Йорданов е познат в журналистическата гилдия като човек, който често пъти преиначава и си измисля факти. Още преди близо 8 години, по времето, когато все още беше кореспондент на изданията на Нова българска медийна група, той обяви, че бил пребит зверски от четирима маскирани нападатели, които го причакали пред дома му. Тогава лансира версията, че побоят бил заради негови разобличаващи материали. Въпреки данните на униформените, че побоят е бил свързан не с професионалния, а с личния му живот, полицията стартира официално разследване. При него стана ясно, че материалите, които е пращал на изданията на НБМГХ, са отразявали единствено информационни събития и не са имали разобличаващ характер – т.е. не биха могли да са повод за отмъщение или сплашване. Самото разследване в крайна сметка бе прекратено заради липса на данни, уличаващи когото и да било в престъпление срещу Йорданов, а изданията на НБМГХ прекратиха трудовите си взаимоотношения с него.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване