10/29/15 18:08
(http://pik.bg)

Соня Найденова, ВСС: Целта на срещата с министър Владислав Горанов беше да защитим финансовите параметри на бюджета на съдебната власт

Соня Найденова, ВСС: Целта на срещата с министър Владислав Горанов беше да защитим финансовите параметри на бюджета на съдебната власт

Срещата в Министерството на финансите беше полезна не само за Съдебната власт, но и за министъра на финансите, който се оказа, че не е бил запознат с част от инициативите на ВСС. Това каза Соня Найденова, представител на ВСС, по време на брифинг във връзка със срещата с министъра на финансите Владислав Горанов, предаде "Фокус". Срещата продължи повече от два часа, като на нея трябваше да бъде обсъден бюджетът на ВСС за 2016 година. Проектобюджет на ВСС предвиждаше сума в размер на 542,5 млн. лева. Сумата, която се предлага от страна на Министерство на финансите, е около 473 млн. лева. Разликата, която се получава и сумата, която от ВСС са поискали в повече, трябва да покрие привеждане на заплатите на магистратите и съдебните служители, съобразно изискванията на закона. Соня Найденова бе категорична, че целта на срещата е била да бъдат защитени финансовите параметри на бюджета на съдебната власт, така като ВСС го е предложил. „Срещата беше с много задълбочени обсъждания, изключително спокойно, без емоции и с конкретни професионални аргументи. Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения, гарантирана в член 218 от Закона за съдебната власт, е неприемлива”, заяви Найденова.

„За удовлетворение мога да кажа, че министър Горанов възприе тази теза и заяви, че е доста спорно от гледна точка на съответствие на неговото предложение с Конституцията, както и, че няма да доведе до конкретни финансови облекчения в общия бюджет на държавата, тъй като в един от текстовете в проектозакона, предложен от Министерство на финансите по член 59, е фиксиран същият размер, който съответства и на увеличението на възнаграждението в сила от първия ноември. Така че неговата позиция в края на срещата беше, че той няма да поддържа това предложение за изменение на член 218 и в този вид законопроектът няма да бъде внесен на заседанието на МС”, коментира тя. По отношение на другата част от проектобюджета за съдебната власт от ВСС са били категорични, че така както Висшият съдебен съвет го е предложил - е формиран на базата на политики за управление и този финансов ресурс е необходим за нормалната издръжка на съдилищата и прокуратурата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване