10/29/15 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Технология за виртуална реалност ще ни пренася в земната орбита

 Земята е крехка и уязвима – това е едно от най-завладяващите впечатления за астронавтите, които са били в орбита. То трудно може да бъде предадено във фотография или дори във видеоклип, пише Discovery News. Според една нова компания виртуална реалност от Космоса може да накара човечеството да осъзнае, че синята планета се нуждае от внимание и грижи.
Фирмата SpaceVR възнамерява да изпрати камера за виртуална реалност на Международната космическа станция (МКС). Нареченото Overview One устройство ще бъде инсталирано в купола - прозорец, който разкрива 360-градусова гледка от Земята. Изпълнителният директор на компанията Райан Холмс е уверен, че има много желаещи да се доближат възможно най-близо до Космоса. “Ако мога да дам това преживяване на целия свят, то ще предизвика промяната, която наблюдаваме при астронавите и бихме живели в напълно различен свят”, казва Холмс. “Това трябва да се случи колкото може по-скоро.”
SpaceVR наскоро приключи кампания в онлайн платформата за финансиране на проекти Kickstarter, чрез която събра над 113000 долара. Средствата ще бъдат използвани за изстрелването, сертифицирането на полета и изпращането на кадри два пъти годишно.
Холмс се надява да привлече още инвестиции с помощта на Kickstarter. “Експериментираме с изграждането на мрежа за виртуална реалност от малки сателити Cubesat, така че хората да виждат мащабни събития за света от домовете си”, обяснява Холмс. Малките сателити ще бъдат пуснати в Космоса от орбиталната станция, но все още не се знае кога би могло да се случи това.
360-градусовата камера за първите сесии на виртуална реалност ще бъде изстреляна към МКС през втората четвърт на 2016 година. Първите кадри ще бъдат достъпни през септември. Холмс очаква, че дотогава ще има абонирани потребители, които да плащат за видеоклиповете.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване