10/29/15 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Цвета Брестничка, председател на Асоциация “Родители”: Само 2 часа физическо? Това е сред причините за агресията

 До този момент не успях да открия мотивите за удължаване на учебното време точно за тези класове. Това, което чух от представител на министерството, е, че за 4-и и 7-и клас увеличават учебното време с 2 седмици, за да се подготвят по-добре децата за външните оценявания. От наша гледна точка това не е достатъчно убедителен мотив, защото външните оценявания са само инструмент да се премери нивото на усвояване на материала. Сами по себе си те не могат да бъдат причина да се увеличава учебното време. За нас би имало смисъл то да се увеличи с мотива да се намали натовареността на децата, да се разпредели равномерно и децата да преживяват по-леко стреса, да имат повече време за усвояване на материала, за упражнения, за практически занимания, включително и за изграждане на социалните им умения, работа по проекти, работа в екип. Това са изключително важни неща, които децата трябва да усвояват. Засега не виждаме потвърждение, че нещата ще се случат по този начин. Предложението буди безпокойство. Обезпокоителен е и фактът за малкия брой часове по физическо възпитание и спорт. 2 часа седмично са крайно недостатъчно. Огромна част от децата са на целодневно обучение. В много училища това означава, че те през целия ден седят на чиновете. Целодневната организация, за съжаление, не се случва по най-добрия начин. Така децата прекарват по 10 часа на чиновете, без възможност за движение, без възможност понякога да си сменят позата. При тези условия 2 часа седмично физическо е пагубно. Има и един допълнителен час, който е модулен, в който като се съберат от няколко седмици, правят или спортен празник, или поход, но истината е, че на много места тези часове не се използват ефективно. За нас е важно да се гарантира време, в което децата да са физически активни. Част от причините за агресията на децата е в липсата на физическа активност и невъзможността да изразходват енергията си по конструктивен начин. Отделно, че в тях те изграждат отношения, чувство за активност.

Броят учебни часове в една седмица за първи клас са 22, което означава, че 2 дни в седмицата децата ще имат по 5 часа и ако добавим задължитения час на класа и задължителния модулен час по физическо, означава, че 4 дни в седмицата ще имат 5 часа. За 7-и клас 3 дни в седмицата ще имат по 7 часа и 2 дни по 6 часа, което е изключително високо натоварване като часове. Ако те не са добре балансирани, за децата това ще бъде свръхнапрежение, което води до ниска ефективност на учебния процес и до високи нива на агресия.

Бихме подкрепили удължаване на учебната година единствено при гаранции, че натоварването ще бъде балансирана спрямо нуждите на тяхната възраст.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване