10/30/15 07:17
(http://www.klassa.bg/)

Rosetta откри кислород

 Кометата 67P е пълна с изненади, от сложни органични молекули до миниатюрни космически метеорологични системи. Сега учените са открили, молекулярен кислород в разредена атмосфера на космическия камък. И това може да е остатък от раждането на Слънчевата система.
"Това е най-изненадващото откритие, които сме направали досега", казва Катрин Алтвег, съавтор на доклада описващ неочаквания кислород. "Когато за първи път го видяхме, всички ние започнахме да го отричаме."
Откритието бележи първия път когато астрономи откриват молекулярен кислород в главата на комета (кома), облакът от прах и газ, заобикалящ кометата. Това само по себе си е забележително. Но тук е мястото, където нещата стават наистина интерестни. Учените са следяли нивата на кислород в комата на 67P от септември миналата година, като са използвали обемния спектрометър наRosetta. Концентрациите на кислород са били стабилни, на млакото ниво от 4%. Въпреки факта, че 67P се хвърля към Слънцето, изгаряйки и губейки газ, докато преминава. Този свободно плаващ кислород трябва да изчезва като всички други съставки на кометите, разсейвайки се в космическата пустота.
Освен ако това не е вътрешен източник на молекулярен кислород попълваш комата на 67P докато лети през космоса. Това е само хипотеза. Ако има молекулярен кислород в центъра на кометата, той почти сигурно е "първичен". Той е там от формирането на 67P, при образуването на самата Слънчева система.
Комета на Rosetta може да изпуска кислород, който е толкова стар, колкото Слънцето Истинска капсула на времето, бълваща астро-палеонтологична история право към нашите уреди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване