10/30/15 21:39
(http://www.klassa.bg/)

Арт инсталация от космически боклук

 През тази седмица интернет се побърка по загадъчно парче космически боклук, което всъщност е стар фрагмент от ракета, който зловещо, но не опасно се завърна на 13-ти ноември. Чудя се как е изглеждал този ужасяващ космическия боклук преди да изгори в орбита? Вероятно, като един обикновен ракетен фрагмент.

 

Показаните изображения са сканирани с висока резолюция останки от фрагменти възстановени от злополучната ракетаAriane 5, която избухна на космодрума на Европейската космическа агенция във Френска Гвиана на 4 юни, 1996 г. Ариана превозваше четири спътника, обхващащи новата Cluster мисия на ЕКА, която имаше за цел измерване на магнитното поле на Земята и изучаване на взаимодействията със слънчевия вятър. След първия неуспешен опит, мисията бе рестартирана успешно през 2000 г. Петнадесет години по-късно, това второ поколение Cluster сателити продължават да правят измервания на земната магнитосфера.

 

Видяхме един от тези фрагменти, като част от арт инсталация, поръчана от Европейската космическа агенция да удостои преждевременната загуба на Cluster One, в началото на седмицата. Показаните фрагменти са възстановени и заснети от Саша Милковит и са показани в ESOC оперативен център на ЕКА през миналия месец. Те показват, че с малко въображение може да превърнете дори и най-зрелищните провали в нещо красиво.

 

И наистина, до сега, едва ли някой е имал възможността да види първокачествени космически боклуци.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване