10/30/15 21:41
(http://www.klassa.bg/)

Астронавт счупи рекорда по престой в космоса

 Днес, Скот Кели надмина рекорда на НАСА за най-дълъг самостоятелен космически полет на американски астронавт, надминавайки предишния рекорд от 215 дни, на Майкъл Лопес-Алегрия. Кели е в момента на едногодишна мисия и е планирано да се върне на Земята през Март 2016.

Квалифициращи прилагателни конкретизиращи, че това е американски рекорд е необходимо, защото Кели споделя тази година в космоса с руския космонавт Михаил Кориненко. Двамата, Кориненко и Кели споделя рекорда за най-дълъг престой на Международната космическа станция. Всички други космически мисии с рекордна продължителност се държат от космонавти от станцията Мир, оглавявани от Валери Поляков с 437.7 дни или от тези на космическата станция Салют-7.

 

Най-дългото време на астронавт общо прекарано в космоса е на руския космонавт Генадий Падалка, който е прекарал 879 дни в космоса в продължение на пет мисии, включително времето на Мир и това на Международната космическа станция. След изстрелването на Кели и Кориненко миналата пролет, той счупи рекорда от 803 дни притежаван от космонавта Сергей Крикальов на 28 юни 2015 г. На 16 октомври 2015 г., Кели подобри американския рекорд от общо 382 дни в космоса, държани от Едуард Финки. Ако се завърне на Земята по график, Кели ще е прекарал общо 522 дни в космоса в продължение на четири мисии.

Кели и астронавтът на НАСА Кейл Линдгрен приключиха първата си космическа разходка в сряда за смазване на Canadarm. Те ще направят втора космическа разходка в петък зада потърсят теч на амоняк. Кели и Кориненко се очаква да се върнат на Земята със Сергей Волков на космическия кораб Союз TMA-18M на 03 Март 2016.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване