10/30/15 14:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Близо 1.9 млн. са гласували с "да" на референдума, с "не" - 700 хил.


В националното допитване за електронното управление са участвали 2 708 716 избиратели, от които с "да" са гласували 1 883 411 (69.52%), с "не" - 704 182 (25.99%), а недействителните бюлетини са 122 339. Данните бяха съобщени от председателя на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева на брифинг днес.

Активността в допитването е 39.34%, което е повече от 20% и въпросът на референдума ще бъде разгледан в Народното събрание. Ако се бяха включили повече избиратели от парламентарните избори през 2015 г. - 3 500 585, референдумът щеше да е валиден и задължителен. Въпросът беше "Подкрепяте ли да може да се гласува дистанционно по електронен път при провежданите избори и референдуми?".

За недействителни се обявяват бюлетините, подадени без плик, тези, които не са по образец, зачертаните изцяло, без зачертан отговор, със зачертани и двата отговора, с празни пликове или празни бюлетини, както и при случаи, в които изразената воля на избирателя не може да бъде установена еднозначно.

Попитана за големия брой недействителни бюлетини, Алексиева заяви, че предстои да се направи анализ на резултатите от местните избори и на референдума. За новия председател на общинската избирателна комисия Полина Витанова, която замени Диляна Иванова, подала оставка по искане на премиера Бойко Борисов, Алексиева каза, че тя е добър избор, с опит в изборния процес.

Ивилина Алексиева избегна въпросите за хаоса около броенето на бюлетините, като обеща отговори на всички въпроси за отношенията на Централната избирателна комисия, Столичната община и Общинската избирателна комисия, а обществото, медиите и политиците тогава да преценят какво е станало. Членът на ЦИК Румяна Сидерова заяви, че се е сетила преди кмета на София Йорданка Фандъкова за малкия брой на преброителите в общинската избирателна комисия, но Изборния кодекс определя точен брой - 19 души.

Решението за референдума подлежи на обжалване пред Върховния администратитев съд чрез ЦИК в седемдневен срок.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване