10/30/15 21:43
(http://www.klassa.bg/)

Бомбардировките в Сирия са импровизация на Путин

 

Американски спецчасти тайно се бият в Ирак

Руският президент Владимир Путин, чиято страна започна въздушна операция в Сирия в края на септември, "импровизира" ден за ден, заяви директорът на американското разузнаване Джеймс Клапър пред Си Ен Ен. "Питам се дали той има дългосрочна стратегия, или действа ден за ден", каза Клапър и добави, че главният съюзник на сирийския лидер Башар Асад е "твърде импулсивен и безпринципен".

Преди това президентът на САЩ Барак Обама определи стратегията на Русия в конфликта е грешна а намесата с въздушните удари като

 

признак за слабостта

 

на Москва.

Русия, която започна въздушни удари в Сирия на 30 септември, официално твърди, че атакува терористични групи, но САЩ и други страни я обвиняват, че насочва ударите си срещу бунтовнически групировки, за да подсили позициите на режима на Асад.

Москва и Техеран настояват Башар Аса да играе роля в политическия преходен период в Сирия. Те заедно със САЩ, Саудитска Арабия и десетина други държави започнаха в петък във Виена разговори за възможностите за политическо решаване на конфликта, който навлезе в петата си година.

 

 

Междувременно стана известно, че американски военни от няколко месеца участват в наземни операции в Ирак, като това не е било обявено официолно, съобщи Блумбърг. Съвсем наскоро шефът на Пентагона Аштън Картър заяви, че САЩ обмислят „директни действия“ срещу обекти на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Това се случи непосредствено, след като бе съобщено за

 

единичната операция

 

за освобождаването на близо 70 заложници в провинция Киркук.

Първите групи от спецчасти са прехвърлени от САЩ в Ирак още през лятото на 2014 г. Пентагонът твърди, че 3500 американски войници са задействани за консултиране и съдействие при обучението на местни сили. Американският военен контингент, който помага на Ирак в борбата с джихадистите обаче е засекретен, което според Блумбърг значи, че САЩ участват в борбата с ИД по-активно, отколкото се афишира. Спецчастите действат в Северен Ирак в контролираните от кюрдите територии. Според неназовани източници САЩ разполагат с оперативен център в Ербил, чиято дейност и название са държавна тайна. Групата US командоси се казвала „Диспечери на съвместни смъртоносни атаки“. През последните месеци въпросната оперативна единица се старае да идентифицира и открие високопоставени лидери на „Ислямска държава“. Тя също така е взела участие в операцията за освобождаване на заложници миналата седмица, при която загина служител на подразделението „Делта форс“. Освен това групата коригира ударите от въздуха по автомобили и лагерите на ИД.

Според официалната информация от Белия дом САЩ

 

нямат намерение

 

да участват в дългосрочни наземни бойни операции в Ирак, освен да консултират и обучават местните сили. Оказва се обаче, че границата „консултациите“ и реалните бойни действия е доста размита.

Вероятно по тази причина ръководството на САЩ толкова рязко се изказа срещу възможността Русия да помага на иракските военни. Началник-щаба на Обединеното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд дори заяви, че ако Ирак поиска Русия да разшири въздушните си удари и върху територията на страната, САЩ ще спрат подкрепата си за страната.

Администрацията на президента САЩ Барак Обама е готова да преосмисли своята непримирима до този момент позицията по отношение на сирийския лидер Башар Асад и да приеме той да остане част от управлението на Сирия в преходния период.

Информацията за новата

 

по-отстъпчива позиция

 

съобщи в. „Уолстрийт Джърнал“.

По данни на изданието такава позиция вече се поддържа от американските представители на провеждащите се в момента преговори по регулиране на конфликта в Сирия. Според оценката САЩ са си изменили позицията след началото на военните удари на Русия по обекти на терористите в Сирия, които укрепиха позициите на властта в лицето на Башар Асад. Администрацията на Барак Обама излезе на заключителната фаза на международните преговори за войната в Сирия с готовност да се съгласи на сделка, включваща фигурата на Башар Асад, който да остане на власт в продължение на няколко месеца или дори е на по-дълъг срок в рамките на един преходен период на създаване на ново правителство.

Само преди седмица САЩ бяха категорични, че Асад по никакъв начин не може да има участие в политическия процес на Сирия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване