10/30/15 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Вода от океана на луната Европа излиза на повърхността, предполагат учени

 Може да се окаже, че няма да е необходимо да се правят сондажи в ледената покривка на Европа, тъй като вода от океана, скрит под леда излиза на повърхността, пише New Scientist. В прорязан от пукнатини регион на замръзналата луна на Юпитер е открит съдържащ соли лед, какъвто не е наблюдаван досега.
Европа е любимото ни място за търсене на извънземен живот заради предполагаемия океан под повърхността й. Американската Национална космическа агенция (NASA) планира да изпрати сонда, която да изследва луната през следващото десетилетие, а междувременно новата информация я прави още по-атрактивна дестинация.
Инфрачервени наблюдения на апарата Galileo, който посети системата на Юпитер през 90-те години на миналия век, установиха, че луната е покрита с воден лед. От намиращата се наблизо луна Йо на повърхността на Европа падат сяра и кислород, които се съчетават, произвеждайки магнезиев сулфат. 
Нов анализ открива друг, неидентифициран материал, наличен само в напукания терен. Това може да е знак, че там океанът намира път към повърхността. Химичният подпис на веществото засега не позволява то да бъде разпознато. Една от възможностите е това да е непозната смес от калиев или натриев хлорид. В такъв случай може да се предположи, че тези райони са солени полета, образувани при изпаряването на изкачила се на повърхността океанска вода, които ни дават информация за химичния състав на океана. Ако океанът съдържа хлоридни вместо серни соли, то това би означавало, че нивото на соленост е по-ниско от допусканото досега и водата му е по-подходяща среда за живот. „Всяка информация за съдържанието на сол в океаните ни помага да разберем каква е вероятността за съществуване на живот,“ казва Кристофър Чиба от Принстънския университет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване