10/30/15 07:37
(http://www.klassa.bg/)

Горанов: Бюджет 2016 цели да намали дефицита

 „Бюджетът за 2016 година ще има за основна цел да запази фискaлната стабилност и да намали разликата между приходната и разходната част след неблагополучията през 2014 година, тоест да намали размера на бюджетния дефицит.“ Това каза финансовият министър Владислав Горанов след участието си в Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който се обсъждат бюджетите на здравната каса, социалното осигуряване и на държавата.

Това усилие не е самоцел, то идва да отговори на необходимостта бюджетният дефицит да бъде финансиран с увеличаване на държавния дълг, обясни Горанов. В този смисъл колкото по-бързо успеем да сближим приходната и разходната част на бюджета, толкова по-малко ще са упреците, че държавният дълг расте непропорционално, добави той.По думите му при липса на съществени активи, които могат да бъдат раздържавени, от тук занапред в следващите години, трябва да се стремим да намаляваме дефицита, тъй като със същия размер неминуемо расте и държавният дълг.

В проекта за бюджет за догодина е заложен бюджетен дефицит от 2%, или 1,8 млрд. лв. Новият дълг, който се планира да се вземе за неговото покриване, за плащанията по вече поети задължения и за буфер е 5,3 млрд. лв.

Основни приоритети, освен фискалната стабилност и образованието, ще бъде и продължаващото успешно управление на европейските фондове и основно стартирането на новия програмен период, каза още Владислав Горанов. „Аз вярвам, че още през следващата година ще има открити процедури по прием на проекти по всички програми“, добави финансовият министър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване