10/30/15 14:14
(http://www.dnevnik.bg/)

Горанов: Проектобюджетът за 2016 г. е реалистичен и добър


Одобреният днес от правителството проектобюджет за 2016 г. е реалистичен и добър на фона на сътресенията от 2014 г. "Оптимист съм, че дава достатъчно възможности държавата да изпълнява основните си функции. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на кабинета.

"Няма пълно щастие във всеки един бюджет, но е постигнато най-малкото общо кратно между всички потребности, за да може държавата да изпълнява догодина основните си функции", обобщи ситуацията той.

Единствената промяна между оповестената от него рамка и одобреното днес е по две линии - завишение на разходите на Министерството на външните работи с 600 хил. лв. и отказът му от това всяка година със Закона за бюджета да се определят заплатите на магистратите. Харчовете на съдебната система ще бъдат оставени за одобрение от Народното събрание.

С парите за Министерството на отбраната се залага възможност България да върви към покупката на нова бойна техника.

На въпрос дали е обезпечена приемането на бежанска вълна през следващата година финансовият министър посочи, че има "десетки милиони" предвидени за целта, но все пак бюджетът по тази линия не предполага "апокалиптични сценарии за стотици хиляди бежанци".

"При такава ситуация ще са нужни общи европейски усилия. През 2015 година успешно се справяме, без да има сътресения. И през следващата година има достатъчно средства, за да можем да се справим с тази хуманитарна трагедия, която се развива на територията на Европа", допълни Горанов.

В проектобюджета е заложен праг за поемане на нов дълг от 5.3 млрд. лв., който според Горанов няма да бъде достигнат. Той е част тригодишната програма, която след множество скандали, беше одобрена през пролетта от Народното събрание.

Тези 5.3 млрд. лв. включват в себе си бюджетния дефицит, погашения по падежиращ външен дълг, приблизително равни на бюджетния дефицит за следващата година, заделен буфер от ликвидност за определени неблагоприятни развития във финансовата система или икономиката за следващата година.

В отговор на въпрос за нуждата от държавни гаранции, за да може БЕХ да получи заем от банките, финансовият министър посочи, че не е променил позицията си по въпроса. "Докато продължава да генерира дефицит, аз не съм склонен да заложа данъците на българските граждани срещу неблагополучията на енергетиката", обобщи той.

По закон проектобюджетът трябва да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание до 31 октомври.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване