10/30/15 11:57
(http://pik.bg)

Изложба на творби на Пикасо гостува в София

Изложба на творби на Пикасо гостува в София

За трети пореден път българските ценители на Пикасо ще могат да се насладят на творбите му, съобщи Bulgaria on air. До 25 януари Националната художествена галерия в столицата представя над 80 картини на испанския художник.

„Дайте ми един музей и аз що го напълня“. Прочутата реплика на Пабло Пикасо с пълна сила отеква днес в залите на Националната художествена галерия в София. Оригинални творби на каталунския художник ще вдъхновяват любители на изкуството у нас с типичната за него тема - за любовта. 

Вдъхновяващите произведения са разнообразни, но авторът винаги е разпознаваем. Пикасо е между десетте най-скъпо продавани художници в света - имало е години, когато цената на една картина е стигала 240 млн. евро. Произведенията, представени в Националната художествена галерия, имат приблизителна застрахователна стойност около 4 млн. евро. Експозицията му е част от програмата Picasso Exterior. Тя стартира през 2001 с изложба в Ню Йорк, а след това е представена в над десет държави, днес вече и в България.

Казват, че Пикасо подчинявал представителките на нежния пол със своята настойчивост. Влюбвал се, страдал, и накрая разбирал, че всяка е поредна. Именно затова, основни герои в литографиите и графиките на творбите му са жените спътнички в живота му – цяла зала е посветена на художничката Франсоаз Жило, единствената жена, която го е изоставила, както и на по-младата с 40 години последна негова муза – Жаклин, която се самоубива, малко след смъртта му.

Организатор на изложбата е посолството на Испания в София. Експозицията е подготвена от къщата-музей Пикасо в Малага. Включва 78 литографии и седем керамични произведения, подбрани от директора на къщата-музей Хосе Мария Луна, който дойде в София за откриването.

Музеят в Малага е създаден по желание на самия художник в родния му град. Отворен е с даренията на внука на Пикасо Бернар Руис-Пикасо и жена му Кристин и съдържа 233 произведения.

Почитателите на Пикасо ще могат да се потопят в света на Вечното му търсене в София до 25 януари 2016.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-10-29/pikaso-v-sofiya

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване