10/30/15 17:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Икономическият ръст на Испания се забавя два месеца преди изборите


Темпът на растеж на испанската икономика се забави леко през третото тримесечие, два месеца преди парламентарните избори, в които перспективите за растеж и работни места ще са на първо място в съзнанието на избирателите след дълбоката криза през последните години, предаде "Ройтерс".

Премиерът Мариано Рахой заложи шансовете си за втори мандат на икономическия обрат, след като партията му предприе големи съкращения на разходите и пострада от корупционни скандали, които подкопаха обществената подкрепа.

Икономиката на Испания е нараснала с 0.8% през третото тримесечие, сочат предварителните данни от Института за национална статистика, публикувани в петък, докато годишният ръст е 3.4%.

Тримесечният растеж постигна най-голямо увеличение от 2007 г. насам в периода от април до юни, от 1% - почти година, след като Испания излезе от рецесията, започнала през 2008 г. с краха на пазара на недвижими имоти. Тя която изправи хиляди фирми пред стената и унищожи милиони работни места, коментира "Ройтерс".

"Някои от факторите, които подпомогнаха растежа през последните тримесечия, са временни", каза Анхел Лаборда, икономист към института Funcas, Той поясни, че това включва по-ниските цени на петрола, слабото евро и плановете за стимулиране на Европейската централна банка.

Възстановяването на испанската икономика се очаква да играе голяма роля в националните избори, които трябва да се проведат на 20 декември. Министър-председателят Рахой е заявявал многократно, че икономическите реформи, въведени от неговата дясноцентристка Народна партия, са отговорни за съживяването на Испания.

Правителството на Рахой се осланя изключително много на икономическите прогнози, въпреки предупрежденията от Брюксел, че прогнозата за 2016 г. е твърде оптимистична и не взема под внимание в достатъчна степен забавянето на развиващите се пазари.

Испания обяви, че икономиката ще нарасне с 3.3% през 2015 г. като цяло, което е малко над очакванията на повечето икономисти, и с 3% през 2016 г. Международният валутен фонд смята, че растежът ще се забави от 3.1% през 2015 г. до 2.5% през 2016 г.

Най-натовареният в историята туристически сезон в Испания с рекорден брой чуждестранни посетители помогна за стимулирането на икономиката и създадени много нови работни места в хотели и ресторанти.

Туристите инжектират 53.8 млрд. евро в икономиката през първите девет месеца на 2015 г., 6.3% повече, отколкото за същия период на 2014 г.

Възстановяването също бе подпомогнато от увеличаването на разходите на домакинствата и новите работни места. Продажбите на дребно са се увеличили с 4.3%, отколкото през септември миналата година, а коефициентът на безработица през третото тримесечие на годината е 21.2%, което е спад от 23.7% година по-рано.

Приходите от туризъм достигнаха близо 3% повече от предходната година през август, показаха данни от Централната банка на Испания, публикувани в петък.

Но икономиката на Испания все още носи някои от белезите на кризата. Банките се борят да повишат приходите. Средната по големина Banco Popular например заяви в петък, че размерът на кредитиране е продължил да пада през първите девет месеца на годината.

С големите нива на безработица (Испания надминава дори Гърция по нива на младежка безработица), посланията за икономическо възстановяване на Рахой все още трябва да убедят мнозина гласоподаватели, ако се съди по предизборните проучвания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване