10/30/15 07:51
(http://www.klassa.bg/)

Йорданка Фандъкова: Софиянци очакват от мен работа, не сделки за мнозинства в СОС

 - Г-жо Фандъкова, спечелихте трети кметски мандат с 60% от доверието на софиянци. Какво означава за вас този резултат?

- Доверието на софиянци винаги е много голяма отговорност и ангажимент за работа. През кампанията имах много срещи с граждани. Хората идваха с предложения и забележки, но всички искаха да ми стиснат ръката за постигнатото. Това е най-голямата оценка - мнението на софиянци за работата, свършена в града.

В последните месеци имаше доста внушения - че работим само в центъра, че се ремонтират едни и същи булеварди. Това бяха манипулации, които може и да са свършили нещо, но не разколебаха хората, които избраха да вярват на очите си, а не на думи. След 6 г. като кмет получих по-голям резултат от този, с който започнах. Това е най-голямото признание за мен и екипа ми - че си вършим работата, за посоката, в която развиваме София, и най-вече доверие да продължим да работим.

- За първи път от 8 г. обаче ГЕРБ няма да има мнозинство в СОС. Това ще ви попречи ли?

- След 8 г. управление на София групата на ГЕРБ запазва лидерското си място в СОС. През тези години ГЕРБ носеше ясната политическа отговорност за решенията и проектите, които реализирахме. Факт е, че управлението на София носи както плюсове, така и минуси. В СОС няма силна опозиция. За съжаление, след изборите тя дори става по-слаба.

ГЕРБ се утвърди

като голямата

дясна партия

в София

и спечели доверието на избирателите в център-дясно. Имаме 30 от 61 общински съветници, а втората група в новия СОС - почти 3 пъти по-малка, да не говорим за следващата. В СОС влизат 9 формации и общо 15 партии, което значи голяма фрагментация. Но не виждам проблем. И досега сме търсили широка подкрепа за решенията на проблемите на града. Така ще работим и сега.

- Между вота за вас и този за листата има голяма разлика - 18%. Как си го обяснявате? С кандидатите ви за общински съветници ли?

- Никога не съм си позволявала да правя политически имидж на гърба на столичани и затова

получавам

доверие и от

симпатизанти

на други партии

Това означава, че хората очакват от мен работа, а не политиканстване.

- Започнаха ли вече пазарлъците за подкрепа срещу постове? И на кого ще разчитате за мнозинството, за да не се блокират решенията за града?

- Разчитам, че всички в СОС ще се съобразят с вота на софиянци, с който те препотвърдиха проектите, приоритетите и задачите, по които да работим. Вярвам, че никой общински съветник или партия няма да блокира развитието на града или да спира важни проекти, за да трупа личен рейтинг. Дневният ред на града е ясен. Няма да допусна проектите да зависят от политически договорки. Убедена съм, че с откритост и професионализъм ще получим подкрепа за развитието на София. И самите софиянци няма да допуснат групи по интереси да блокират промяната на столицата.

- Елен Герджиков ли ще е пак номинацията на ГЕРБ за председател на СОС?

- Мястото му в листата ясно показва доверието, което той има в партията и структурите ни. Така че е естествено той да бъде номинацията ни за председател на СОС.

- В 16 района кандидатите на ГЕРБ отиват на балотаж. Очаква се обаче активността да е доста по-ниска. Защо софиянци трябва да отидат да гласуват за районен кмет?

- Вторият тур е много важен. Районните кметове са моят екип на място в кварталите и гаранцията за изпълнението на проектите, заложени в програмата за новия мандат. Те участваха в реализацията на проектите досега и в разработването на новите. Софиянци трябва да знаят, че

когато

кандидатите на

ГЕРБ за районни

кметове поемат

ангажименти, те

са заложени в

моята програма

и ще ги изпълнят. Затова призовавам жителите на 16-те района да гласуват в неделя. Ролята на районния кмет ще бъде много важна в следващите години. Той е човекът, на когото ще разчитам, да подава задачите за всеки квартал. Сред новите приоритети в програмата ми е ремонтът на кварталните улици и точно районните кметове трябва да посочат обектите и да контролират изпълнението. Затова работният график за кварталите - улиците, тротоарите, осветлението, детските и спортните площадки зависи от тях. Районните кметове са избираеми, но законът не им дава бюджет. Затова програмите им са в синхрон с моята.

- Казахте, че ще изчакате да минат изборите и тогава ще обявите дали ще има промени в екипа ви.

- Нека да мине балотажът. Още не съм встъпила в длъжност.

Няма да вляза

в договорки

за постове

Решенията за екипа ми ще взема според работата и професионализма на всеки.

- Заради хаоса в “Арена Армеец” вече има заявки за обжалване на резултатите. Това притеснява ли ви и какво трябва да се направи, за да не стоят хората и тази неделя заключени 35 ч?

- Случилото се е плод на недопустимо бездействие на ЦИК и ОИК - София. Но това беше заложено още в Изборния кодекс, който намали състава на ОИК. 19 души приемаха над 6000 протокола от повече от 1500 секции. Още преди месеци предупредихме ЦИК какво ще се случи, но тя не се съобрази. Членовете на секциите в София заслужават огромна благодарност, защото прекараха над 40 ч в залата и въпреки умората и напрежението изпълниха съвестно задълженията си. Така гарантираха изборният процес. Повечето са представители на различни партии, но всички стояха в залата, за да не се опорочи вотът. На фона на тяхното отговорно поведение, действията на органите, които отговарят за изборите, бяха необясними. Чакане на решение с часове при хиляди блокирани в залата, е абсолютно недопустимо. Необяснимо е и присъствието на политици и кандидати, защото то можеше само да доведе до провокации и напрежение. Балотажът ще бъде в пъти по-лесен и бърз за обработка. Затова се надявам организацията да бъде много по-добра.

- Казахте, че София няма време за губене...

- Сега най-важната задача е подготовката на бюджет 2016. Проектобюджетът трябва да влезе за обсъждане в СОС почти веднага след сформирането му. Безспорно най-значимият ни проект е строителството на третия лъч на метрото. Още тази година започваме с първите 8 станции, а догодина с още 4 от “Красно село” до “Овча купел”. Метрото ще промени живота на хората в доста квартали. Трябва да завършим ремонта на парка на НДК. Тече подготовката за зимния сезон. След доверието, което получихме от софиянци, сме длъжни да ускорим работата.

- Бяхте сред първите с остра реакция срещу поредното нахлуване на Волен Сидеров в НАТФИЗ.

- Реагирах като всеки разумен човек, щом видях какво се случва в НАТФИЗ. Това е автономно висше заведение. Образователна институция. Такова поведение, и то от политици, е позорно. Лидерът на “Атака” и депутати са нахлували в Столичната община в мое отсъствие и са се държали безобразно с хората, които работят там. Това демонстративно, арогантно поведение не е прецедент, а маниер за привличане на внимание и провокация към обществото. Най-опасният ефект от агресията на тази партия е ерозията на доверието към политиците като цяло и затова е нужна здрава политическа реакция, наред с обществената. Стигнем ли до фразата “Всички политици са такива”, значи лидерът на “Атака” е спечелил.

- Като зам.-председател на ГЕРБ, смятате ли, че след вота трябва да има преразпределение на позициите в управляващата коалиция?

- Не виждам основания. Партиите от управляващата коалиция имат представителство в местната власт и подкрепата за тях е видима. Искам да поздравя колегите ми, които спечелиха на първи тур и доказаха, че хората оценяват свършеното. Особено впечатляващи са резултатите на Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора, Иван Портних във Варна, Даниел Панов в Търново. Те са показали, че работата за гражданите е най-важна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване