10/30/15 07:15
(http://www.klassa.bg/)

Откриха нови звезди в Млечния път

 С помощта на телескопа VISTA, астрономи в Чили са открили незасечена до сега група от млади звезди, скрити зад гъсти облаци от прах в централната издутина на Млечния път.

Понякога наблюдението води до някои невиждани открития, както в случая на това изследване.

Нашата Слънчева система се намира вътре в Млечния път, който представлява предизвикателство за астрономите които се опитват да изучат неговите физически данни. Ние сме залепени от вътрешната страна на обект, който се простира на 100.000 светлинни години и е изпълнен с около 100 милиарда звезди. Нещо повече, има части от Млечния път, като галактическата издутина, които се закриват от огромни облаци прах, което прави озследването им още по-трудно.

Това е мястото, където телескопа VISTA в обсерваторията Parnal в Чили може да помогне. Той е проектирана да изучава по-неуловимите и далечни черти на Млечния път чрез пречупването широкоъгълни изображения с висока резолюция в инфрачервени вълни. С помощта на този инструмент, изследователският екип, ръководен от Ищван Декани от Pontificia Universidad Catolica на Чили е в състояние да открие компонент от нашата галактика, които никога не са били виждан преди.

Използвайки данни изтеглени в по променливите на Vista при проучването Vía Láctea от 2010-2014, астрономите са намерили 655 променливи кандидат звезди от тип, наречен Цефеиди. Тези звезди са уникални с това, че те се разширяват и свиват на редовни интервали. Яркостта им може да се промени драстично само за няколко дни или месеци.

Цефеидите идват в два вида, едния много по-млад от другия. От 655 открити, астрономите идентифицирали 35 принадлежащи към подгрупа на младите ярки звезди, известни като класически Цефеиди. Тези обекти са качествено различни от техните по-възрастни двойници, намиращи се в централната издутина на Млечния път.

"Всичките, 35 класическите Цефеиди, които са открити са на по-малко от 100 милиона години", обяснява съавторът на проучването Данте Минити. "Най-младият Цефеид може дори да е само около 25 милиона години, въпреки че ние не може да изключи евентуалното наличие на дори по-млади и по-ярки Цефеиди."

Това би означавало, че има предварително непотвърдено, непрекъснато подаване на новообразувани звезди в централната част на Млечния път. Нещо повече, чрез картографиране на тези класически Цефеиди, екипът очертава изцяло нова характеристика на нашата галактика, тънък диск от млади звезди, които се простират в цялата галактическа издутина.

Бъдещите изследвания ще се стремят да определят дали тези Цефеиди са родени в близост до сегашното им местоположение или те мигрират навътре.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване