10/30/15 07:33
(http://www.klassa.bg/)

Променят правилата на МВФ заради Украйна

 САЩ и други западни държави се подготвят следващия месец да променят политиката на кредитиране на Международния валутен фонд (МВФ). Това пише в. „Уолстрийт Джърнал”.  Целта е да се позволи на финансовата институция да продължи да финансира Украйна в случай на дефолт по руския й кредит, съобщава изданието, позовавайки се на започнат с плановете източник. МВФ може да обсъди промените в края на ноември, след срещата на лидерите от Г20 в Турция.

В момента политиката на МВФ забранява фондът да отпуска кредити на страни, които имат просрочени плащания към други правителства. А Украйна е изправена пред риск от неплатежоспособност по руските облигации. Киев дължи на Москва 3 милиарда долара – кредит, които бе даден на Украйна през декември 2013 г. по времето на сваления президент Виктор Янукович.

В края на миналата седмица украинският премиер Арсений Яценюк заяви пред германския в. „Ханделсблат", че Украйна няма да изплати своя дълг към Русия, ако Москва не е съгласна да се присъедини към споразумението за преструктуриране на дълга, включващо и другите кредитори. „Ние не можем да се отнасяме към Русия различно от останалите международни кредитори", изтъкнал Яценюк, добавяйки, че ако Русия не се съгласи на условията, предложени от Киев, „тогава ние ще наложим мораториум върху дълга и няма да обслужваме кредита".

Украйна се съгласи на преструктуриране на дълга с кредиторите, за да запуши празнината от 15 млрд. долара финансиране от спасителната програма на Международния валутен фонд в размер на 40 млрд. долара.

Русия твърди, че дългът е със статут на официален заем, за разлика от комерсиалния. Москва купи облигациите на стойност 3 милиарда долара от Киев през декември 2013 г. като част от плана за спасяване на президента Янукович след избухналите улични протести срещу неговото управление.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване