10/30/15 07:31
(http://www.klassa.bg/)

Разводът в Русия става мисия невъзможна

 Разводът в Русия в скоро време може да се превърне в мисия невъзможна. Властите на Татарстан предлагат поправки в Семейния кодекс, които сериозно ще усложнят процедурата по разтрогване на граждански брак, информира в. „Комерсант“ и уточнява, че инициативата е лично на президента на републиката Рустам Минниханов.  

          Ако промените бъдат приети от Думата, то съпругът няма да може да разчита на развод без съгласието на жена си в течение на три години след раждането на дете в семейството. В момента срокът на „мораториума“ е 1 година. Също така ще бъде забранено задочното слушане на бракоразводни дела, на които съпрузите вече ще трябва лично да присъстват. Поправките предвиждат още досъдебната процедура по доброволно примирение между мъжа и жената да стане задължителна. Представители на обществени организации в Татарстан искат още по-жестоки ограничения за решилите да напуснат семейното гнездо – активисти предлагат разводът да бъде забранен, докато детето не невърши пълнолетие.

          Очаква се в близко време инициираните от Казан промени в Семейния кодекс да бъдат внесени за обсъждане в долната камара на руския парламент. В пояснителните записки към проекта властите на Татарстан уточняват, че „измененията са насочени към съхраняване на семейството и защита на правата и законните интереси на непълнолетните“. Според авторите на поправките „задачата по укрепване на института на брака и повишаването на неговата значимост за гражданите изисква действия от страна на държавата. Увеличаването на срока на „мораториума“ върху разводите от 1 на 3 години инициаторите обясняват с факта, че именно на този период се падат 36% от всички разтрогнати бракове в страната. „Допълнителните ограничения ще дадат шанс на съпрузите да се сдобрят, тъй като често решението за развод носи спонтанен и необмислен характер“, категорични са авторите на промените. Те припомнят, че се разделят предимно „млади двойки, на които не достига опит в отношенията, мъдрост и търпимост“. От съюза на бащите на Татарстан пък предлагат в съдилищата да бъдат назначени  медиатори, които да работят със семействата, решили да се разведат. Статистиката сочи, че лидер по разводи в Русия е Магаданска област, където на 1000 брака се падат 752 развода, следва я Еврейската автономна област със 741 развода на 1000 брака.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване