10/30/15 07:16
(http://www.klassa.bg/)

Система пази пешеходците

 Bosch обяви, че работи по система, която може да засича и помага да избегнете пешеходци, които излизат пред автомобила ви и се надява да бъде използвана от всички превозни средства до 2018 г.

Компанията съобщава, че системата разработена в центъра за проучвания и развитие на Bosch в Ренинген, Германия, не е напълно автономна, а се намесва само ако реакцията на водача при ситуация не предотврати сблъсъка.

Системата използва стерео видео камера която наблюдава пътя отпред за пешеходци и трафик, чрез софтуер прогнозиращ вероятните пътища, по които те ще предприемат въз основа на тяхната скорост и посока на движение. Тези алгоритми са базирани на огромни масиви от данни за поведението пешеходците, снимани с часове от камери поставени на таблата на коли. Това осигурява разбиране, кога е възможно да се случи сблъсък.

Въпреки това, системата всъщност не прави нищо, докато сензори не засечат промени в ъгъла на завиване, скоростта на превозното средство и стойностите на отклонението, инициирани от водача. След това, ако системата се убеди, че реакцията на водача не е достатъчна, за да се предотврати катастрофа, тя ще осигури помощ поемайки спирачната система и управлението да се опита и да помогне докато пътят е чист, и остане чист от пешеходци и трафик.

Екипът твърди, че докато водачът реагира половин секунда преди сблъсъка, автономната система може да помогне да се избегне сблъсък в 60 процента от случаите.

Това може да звучи като странна идея да не направи нищо, освен ако водачът не направи нещо, но така заобикаля сложността на автономните автомобили с които в момента се борят авто производителите, изследователите и философите. По този начин, колата прави само това, което водачът планира да направи и тя не трябва да се мисли за резултатите от своите действия.

Създаването на автономни превозни средства, които са наясно с тяхното обкръжение и могат да реагират при непредвидими обстоятелства, подобно на хората стъпили на пътя, е невероятно сложно. Наистина, в миналото, Шридхар Лакшман, професор по инженерство, който специализира в обработката на изображения и компютърно зрение за автономни превозни средства в Университета на Мичиган, казва, че "способността да подражават на човешкия мозък ..., ще бъде, ако мога да кажа, тайния сос, нещото, което ще позволи на една компания, да стигнем до пазара първа".

Дали предлаганата от Bosch система е толкова впечатляваща, остава да разберем. Но компанията се надява, че тя, или най-малко система като нейната, може да намери своя път при серийните автомобили до 2018.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване