10/30/15 16:32
(http://pik.bg)

Слагат тритонен олтар в Арменския храм във Варна

Слагат тритонен олтар в Арменския храм във Варна

С нов олтар, съобразен с типичните църковни традиции, се сдоби арменският апостолически храм във Варна „Свети Саркис“. Придобивката е с тегло 3,5 тона и е изработена от арменски червен камък, наречен „туф“. С него църквата добива облика на най-известните храмове в Армения, а миряните имат възможността да се доближат максимално до тамошната култура. Монтажа е станал в присъствието на самия автор Артак Хампарцумян. За целта е използвана специална дървена конструкция за придвижване на пода на църквата. Причината е, че материалът е твърде крехък и се е налагало внимателното му пренасяне на парчета, разказват отец Бартухимеос - главен отец във Варна от три години насам.

Всичко това е факт с помощта на двама дарители - председателя на епархийския съвет Антраник Шакариян, който обиколил наскоро най-големите арменски църкви и се върнал с решението, и оглавяващия църковното настоятелство Масис Багдатян. Инициативата  съвпаднала и със желанието на отец Бартухимеос.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване