10/30/15 14:35
(http://www.dnevnik.bg/)

След изборите - нови лица и стари скандали в Общинския съвет на Варна


Представители на 11 партии и коалиции влизат в новия състав на Общинския съвет във Варна. Определението "нов" е формално, тъй като не малка част от съветниците бяха част и от предишния му състав. (Пълният списък можете да видите - тук)

Окончателните данни, обявени от ОИК покриват напълно прогнозите, които социологическите агенции направиха дни преди изборите. В силно фрагментирания Общински съвет във Варна ГЕРБ разполага с доминиращо мнозинство от 22 души.

С 6 съветника втора по численост ще е групата на коалицията "Реформатори и патриоти – решението за Варна".

БСП ще има петима общински съветници, следвана от националистическата коалицията "Варна" ("Атака", "Възраждане" и ""Нова сила") с четирима.

С по трима съветници са – "Земеделски съюз Александър Стамболийски", и коалицията "Живот за Варна".

Следват три групи с по двама съветници – на "Националният фронт за спасение на България", на "Движението за права и свободи" и на "Социалдемократическа партия".

По един съветник ще имат партиите "Отечество" и "Граждански експертен център".

При такова разпределение на силите ГЕРБ няма да има никакви проблеми при формирането на мнозинство в подкрепа на кмета Иван Портних.

Като се има предвид, че и в предишния състав на съвета повечето от членовете на "мини-групите", сформирани в него, бяха част от "плаващи" и "тематични" формирования, набавянето на допълнителни гласове за постигането на абсолютно мнозинство едва ли ще е проблем.

В новия състав на Общинския съвет във Варна са намерили място някои от най-разпознаваемите лица от стария му състав, но и любопитни нови фигури. Част от тях с твърде противоречива слава.

В групата на ГЕРБ например отново са Даниела Димова и Марица Гърдева.
Димова бе председател на постоянната комисия "Култура и духовно развитие", а Гърдева неин член. През лятото на м.г. разследване на "Дневник" показа, че с решения точно на тази комисия са били похарчени близа половината от парите за представяне на провалената варненска кандидатура за Европейска столица на културата. Сред разходите надхвърлящи 200 хил. лв. са суми за финансиране на частни медии, безсмислени пътувания в чужбина, фестивали със спорна стойност, прословутата 3D рисунка на делфинче за 7 хил. лв. и пр.

Изненадите в групата на реформаторите и патриотите са две – Светлан Златев и Григор Григоров. След разпада на СДС в края на 90-те години Златев стана член и местен председател на партията на Стефан Софиански "Съюз на свободните демократи". Сега кандидатурата му бе издигната от "Народен съюз". Той бе трети в листата на кандидатите за общински съветници, но мощен преференциялен вот успя да го изведе на първа позиция пред водача й Чавдар Трифонов. Златев е смятан за приближен до известния варненски бизнесмен Данаил Славов – Дънката.

Григор Григоров е от т.нар. "гражданска квота" в листата на Реформаторския блок и партньорите му. Въпреки, че е слабо непознат за десните избиратели във Варна той успя да предизвика истинско преференциално "цунами", което го пренесе от аутсайдерската 31 позиция до избираемата – шеста. Григоров е едноличен собственик на две компании и участва в управлението на още четиринадесет фирми и сдружения.

Две от най-скандалните фигури в управлението на Варна през последните години Янко Станев и брат му Йордан отново запазва мястото си и в новия състав на общинския съвет.

През 2006г., в качеството си на председател на местната организация на СДС, той беше изключен от партията за нелоялност. Скоро след това стана председател на градската организация на ДПС, но през 2012 беше изключен и от тази партия, пак за нелоялност. Станев пренесе групата от общински съветници, които оглавяваше, в нова, наречена СДС - Демократична алтернатива и в началото на тази година при спорни обстоятелства отново оглави местната организация на партията.

През май той заяви, че няма да се съобрази с решението на Реформаторския блок за подкрепа на Чавдар Трифонов и, че структурата на СДС във Варна ще застане зад кандидата на ГЕРБ. Така на практика той разцепи блока във Варна.

След като в продължение на дълги години бе смятан за симпатизант на десните политически партии, изненадващо с листата на БСП в новия Общински съвет сега влезе бизнесменът Антраник Шакариян. Неговата компания "Транстриумф холдинг" изпълнява половината от градските превози във Варна. През последните години това стана повод за множество конфликти, тайни договори за изкупуване на компанията му от общинското предприятие "Градски транспорт" и скандали, които стигнаха до Арбитражният съд при Българската стопанска камара.

През 2011г. Костадин Костадинов влезе в Общинския съвет във Варна като кандидат на ВМРО, но след конфликт с лидера й Красимир Каракачанов напусна партията, мина през Националния фронт за спасение на България, а накрая създаде своя националистическа партия - "Възраждане". Сега той запазва мястото си в Общинския съвет в коалиция с "Атака" и "Нова сила". Като "ракета носител" за поредно влизане в местната власт я използваха други двама негови колеги.

Петър Липчев беше съпартиец на бизнесмена Веселин Марешки. След това двамата станаха членове на "Ред законност справедливост", но не останаха за дълго и там.
По време на кабинета "Орешарски" Липчев беше назначен за директор на дирекция "Административно-правно обслужване, финанси и управление на собствеността" във Варна.

През двата си мандата като общински съветник той бе избран дори за председател на комисията "Борба с корупцията" във Варна.

Името на Петър Липчев нееднократно беше замесвано в скандали, свързани с разпореждане с държавни и общински имоти. При последния от тях, според разкрития на телевизионното предаване "Господари на ефира" се оказа, че той е съдействал на частна компания да придобие част от бреговата ивица край Варна, а имотът включва дори морска акватория.

За близък до Веселин Марешки е смятан и друг съветник от групата на Костадин Костадинов – Ивайло Бояджиев. През 2013г. името му влезе в новините, след като се обърна към протестиращ, обявил гладна стачка с искане за оставката на Общинския съвет, с думите: "Гладувай, имаш нужда да отслабнеш".

Стен Лазаров спечели място в общинския съвет във Варна с листата на коалицията "Живот за Варна". Той е член на съвета на директорите на дружеството "Спортен комплекс Варна". В него общината е съдружник с "Химимпорт". През 2005г. администрацията апортира в компанията 136 дка собствени терени за изграждането на нов градски стадион. До този момент стадионът така и не е построен, но "Спортен комплекс Варна" вече започна разпродажбата на апортираните имоти. Част от обяснението на това разминаване е "триъгълната" мениджърска схема, в която участва Лазаров. Докато представлява общинската администрация в съдружието й с "Химимпорт" той участва и в управлението на трета компания "Пристанище леспорт", собственост на две дружества - "Химимпорт" и "Химимпорт инвест".

Това са само няколко от най-"динамичните" биографии на хора от новия състав на Общинския съвет във Варна. Как ще се развиват партньорствата в него ще стане ясно още в близките седмици. Но едно от най-неприятните задължения, които старите/нови съветници наследи от предходния си мандат е решението, което трябва да вземат за съдбата на камарата камъни, струпани пред входа на варненското кметство.

Тя се намира там, където с искане за несъстоялата се оставка на Общинския съвет на 20 март 2013г., се самозапали Пламен Горанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване