10/30/15 17:23
(http://pik.bg)

УНСС събра научния елит в туризма, Министерството на туризма отсъстваше

УНСС събра научния елит в туризма, Министерството на туризма отсъстваше

Днес в УНСС беше проведена Международна кръгла маса „Тнденции и предизвикателства пред глобалния туризъм“. От българска страна на форума присъстваха представители на всички водещи български университети и БАН. Тържествената проява беше организирана от катедра „Икономика на туризма“ към УНСС, по повод 25-годишнината от създаването на катедрата.

Специално поздравително обръщение към участниците в конференцията направи Генералния секретар на Световната огранизация по туризъм към ООН, Н.Пр. Талеб Рифай. Неговото приветствено обръщание беше предавано по видео-конферентна връзка от централата на Световната организация в Мадрид, директно в залата в УНСС. Генералният секретар на СОТ Талеб Рифай е доктор хонорис кауза и професор в УНСС, а Университетът за национално и световно стопанство е единственият асоциран член от България на Световната организация по туризъм към ООН.

При откриването на кръглата маса бяха представени множество поздравителни адреси до катедра „Икономика на туризма“ и нейния ръководител проф. д-р Димитър Тадъръков, в това число на ректора на УНСС проф. д-р Стати Статев, Председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и др. В своето слово проф. Тадъръков, благодари на ръководството и ректора на УНСС и на цялата научна общност, работеща за развитието и отстояването на туризма като водеща индустрия на страната и подчерта острата необходимост администрацията да ползва капацитета на науката и университетите при решаването на наболелите проблеми в сферата на туризма. Нескрито учудване предизвика фактът, че Министерство на туризма напълно отсъстваше от форума. Освен, че от министерството не бяха изпратили свой представител, дори не си бяха направили труда да изпратят поздравителен адрес до научната общност.

С почетни грамоти за съществен принос в туризма бяха отличени редица изтъкнати учени, преподаватели и управленци. За значителния си принос в асоцирането на науката и управлението и работата със Световната организация по туризъм бе удостоен и бившия заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев. В емоционалното си слово при връчване на грамотата Ботев подчерта, че политиците и администрацията са длъжници на науката и на отрасъла, който генерира 13.6% от БВП. „Чиновниците идваме и си отиваме, науката остава и тя в постоянният двигател на икономиката и на всяка индустрия в нея, каквато е туризма.“, каза Ботев и посочи, че както УНСС, така и другите български университети с право могат да се причислят към святото дело на народните будители, чийто празник ще посрещнем утре.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване