10/31/15 07:19
(http://www.klassa.bg/)

NASA ще помогне за заснемането на мистериозни древни фигури в Казахстан

 Високо в небето над Казахстан космическа технология разкрива древна мистерия долу на Земята, пише The New York Times. Сателитни снимки на отдалечените и голи северни степи показват колосални землени работи – геометрични фигури на квадрати, кръстове, линии и пръстени с размера на няколко футболни игрища, видими само от въздуха. Изчисленията показват, че най-старата фигура е на възраст 8000 години. 
Най-голямата пък, намираща се в близост до неолитно селище, е гигантски квадрат, пресечен от два диагонала, който покрива по-голяма площ от тази на Голямата Хеопсова пирамида. Друга фигура изобразява вид свастика с три разклонения, завършващи зигзагообразно и извити в посока на часовниковата стрелка. 
Описани миналата година по време на конференция в Инстамбул като уникални и неизследвани досега, землените работи в Тургайска област в северен Казахстан включват най-малко 260 насипи, канали и валове, подредени в пет базови форми. 
Те са открити чрез Google Earth през 2007 година от казахстанския икономист и любител на археологията Дмитри Дей. И досега останките продължават да са обвити в мистерия и непознати за външния свят. 
Преди две седмици американската Национална космическа агенция (NASA) публикува ясни сателитни фотографии на някои от фигурите, заснети от приблизително 690 километра височина. „Никога не съм виждал нещо подобно, смятам, че е забележително,“ казва Комптън Тъкър от Агенцията, който е предоставил архивираните снимки, заснети от доставчика на сателитни изображения DigitalGlobe, на Дмитри Дей и The New York Times.
Тази седмица NASA включи заснемането на космически фотографии на района сред задачите на астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС). „Възможно е да отнеме известно време на астронавтите да заснемат изображенията на мястото, тъй като зависим от височината на слънцето над хоризонта, климатичните условия и графика на екипажа,“ обяснява Мелиса Хигинс. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване