10/31/15 07:48
(http://www.klassa.bg/)

“Бивол” бухалка на зеления рекет

 

Поръчват критиците си в мейли, сайтът веднага „захапва“

 

Устойчива схема за медиен рекет, тормоз и очерняне са изградили пипалата на Зеления октопод Тома Белев и компания и представящия се за „морален коректив“ сайт „Бивол“.

Това лъсва от мейл, с който Агенция „Монитор“ разполага. Той доказва, че т. нар. „зелени“ действат в комбина с „биволите“ Асен Йорданов и Атанас Чобанов, като първите играят ролята на поръчител, а вторите – на бухалка срещу опонентите им. Целта на целия сговор е да се затворят устите на хората, които дръзнат да се опълчат срещу самозваните еколози или на плановете им да се облажат от поредния милион, даден уж за природозащитни дейности. Кампанията по очернянето им продължава, докато мишените кандисат да престанат да се борят срещу Белев и компания. А ако не го направят, стават жертва на още по-масирана атака.

Дотук мишени на тандема между „зелените“ и „Бивол“ са станали неколцина организации, които се оплакват от въпросния зелен рекет, но конкретният мейл е за една от тях – Национална асоциация „Българско Черноморие“. Формация, която от съществуването си насам на няколко пъти е изкарвала наяве лобистки скандали с главни действащи лица Тома Белев и ортака му Андрей Ковачев.

Мишена

Въпросният мейл е от 7 април тази година, като негов автор е един от членовете на ръководството на сдружение „Зелени Балкани“ Елена Тилова. Писмото е адресирано именно до Белев, а също и от сайт, изграден от мрежата около него - „econovinite bluelink“ и обслужващ интересите на „добрите“ еколози. Тук е моментът да се уточни, че разделението на добри и лоши може да не отговаря на истината, но пък е направено от самата Тилова, която в писмото си прилага справка за алтернативна екоорганизация, пречеща на интересите на „Зелени Балкани“ и природозащитниците на Белев.

 

 

Файлът, в който е записана информацията за основатели, членове и т.н. на опонентите им, е наречен с благозвучното Loshite-1.doc и е с големина 8 страници. В мейла си Тилева се жалва, че вече веднъж е поискала от „Бивол“ да „захапе“ Национална асоциация „Българско Черноморие“, но Йорданов и Чобанов не са се справили особено добре със задачата. „Преди време молих „Бивол“ да се занимаят с разследването на тези две организации, но тогава явно не "захапаха". Добре беше още тогава да се разобличат, но за толкова ни стигнаха силите“, разсъждава в мейла си тя. Случайно или по-скоро подсетени именно от нея още същия ден от „Бивол“ излизат със статия точно срещу Национална асоциация „Българско Черноморие“. Тя е втора за една седмица. На 28 март 2015 г. „Бивол“ публикува първото си разследване, насочено срещу асоциацията, но от мейла на Тилова е видно, че то явно не е било харесано достатъчно от еколозите и се е наложило сайтът да се „поправи“ с втора статия, защото първата не е успяла в задачата да накара „Българско Черноморие“ да млъкне.

Малко предистория

Причината за втората доза медийно нападение срещу „Българско Черноморие“ е всъщност призив на асоциацията за подаване на сигнали срещу т.нар. Зелен октопод, съставен от десетки организации, които макар да декларират, че са независими, в действителност са свързани помежду си. В това число и по роднинска линия (виж карето).

В деня, когато Тилева пуска мейла си до Белев, няколко часа по-рано Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ) обявява, че е разкрила "гореща поща", на която ще приема сигнали за всякакви форми на рекет, упражнявани от псевдоеколози. Освен това НПО-то сезира прокуратурата, че в медийно разследване се съобщава за екоорганизация - Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), която е взела 80 000 евро, за да не пречи на построяването на хотел. Проследяването на събитията показва, че въпреки всичко и втората очерняща статия, сътворена от „Бивол“ срещу асоциацията, не дава ефект и оттам продължават да се борят срещу Белев и сие.

Упоритост

През юни от „Българско Черноморие“ призовават Тома Белев незабавно да бъде декласиран от членския пост в междуведомствената комисия за екологични оценки към Висшия експертен екологичен съвет в МОСВ, като предупреждават, че в противен случай лично ще сезират председателя на Еврокомисията Жан Клод Юнкер.

 

 

 

В апела си от асоциацията припомнят също, че именно заради т. нар. еколог, който оглавяваше дълго време парк „Витоша“, бръмбар корояд унищожи почти всички смърчови гори в планината. Отделно – пак според асоциацията, въпреки изрично решение на ВАС Белев продължава да се представя за председател на управителния съвет на „Асоциация на парковете в България“, въпреки че незаконно я е представлявал 7 години. И е участвал в писането на плановете за управление на парковете „Беласица“ и „Българка“, които са били отхвърлени от висшия екологичен експертен съвет като „некомпетентни“. „Това са само няколко непреодолими причини, поради които Тома Белев трябва да отпадне от класирането“, категорични са авторите на отвореното писмо, като допълват: „Явно за него е изключително важно да се намърда на държавна службичка. Може би по този начин още по-лесно ще може да стопира екологични, инвестиционни и други планове и проекти“. Припомнят също, че обединението му „Делфин“ през 2013 г. искаше да брои делфини срещу 3,5 млн. лева без провеждане на конкурс за поръчката. След избухването на скандала поръчката беше спряна и обявен конкурс. Така Белев загуби апетитните 3,5 млн. лева, които искаше да прилапа, а фирмата, която бе избрана да изпълни задачата, свали цената с повече от една трета.

Зелено, зелено...

„Зелено, зелено, щом всичките пари са ти в зелено....“, пееше преди повече от десетилетие чалга певицата Ина. 90-те безвъзвратно отминаха, но пък компанията около Белев отдавна е открила, че може да си докарва милиони с псевдоекологични проекти и изповядва максимата, че важното е не да се опазва природата, а зеленото да дава пари.

 

 

Дори на цената на замяната на мутренските бухалки от началото на прехода с псевдожурналистически статии, продуцирани от „биволите“ Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Представяни за разследвания, те всъщност не са нищо по-различно от медийна кампанийна тупалка по гърба на хората, дръзващи да се изправят срещу Октопода. Тук е моментът да се отбележи, че според публичните информации само за настоящия програмен период до 2020 г. парите, отделени за биоразнообразие, са 200 млн. Огромна хапка, към която се е насочила именно шайката около Зеления октопод, минаваща и през позицията в междуведомствената комисия за екологични оценки.

Рекет

Разследването на Агенция „Монитор“ показа също така, че зеленият рекет далеч не е единственият, практикуван от Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Засега още е спорно кой първи е вдъхновил схемата – дали тя идва от „зелените“, или от „биволите“, но Йорданов и Чобанов използват сайта си, за да рекетират и представители на местната власт по Черноморието, които се оказват не особено податливи на опитите им да си предложат услугите срещу заплащане. Подробности по тази схема очаквайте до дни.

 

Прилапаха и проект за

5 млн. швейцарски франка

Упорството на Тома Белев да продължава да се представя незаконно за шеф на Асоциацията на парковете в България въпреки две изрични съдебни решения, доказващи, че не е легитимен ръководител на организацията, всъщност си има съвсем логично обяснение. От 2013 г. - година след освобождаването му от поста, асоциацията е двигател на проект за почти 5 млн. швейцарски франка. Той е със звучното име “Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, а финансирането идва по линия на българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи. Внушителната сума обяснява упорството на Белев да управлява проекта. Друг е въпросът как е възможно изобщо в страната да се допуска подобно самоуправство. Милионите впрочем далеч не са единствената причина лицето на Зеления октопод да отказва да сдаде властта в асоциацията. Според публикация във в. „Труд“ в периода между 2007 и 2010 г. асоциацията на парковете е придобила значителен брой недвижими имоти, без да е ясно откъде идва финансирането за тях, нито за каква цел са купени.

 

Построиха незаконен

остров за 700 000 лева

Преди година „Зелени Балкани“ се оказа във вихъра и на друг екоскандал – според публикации Белев и компания са изградили изкуствен остров в защитеното Поморийско езеро по европроект, по който са прибрали 700 000 лева. Местните скочиха срещу изгъзицата с мотива, че езерото попада в “Натура 2000”, а островът с площ 4 дка незнайно как е вдигнат без задължителната екологична оценка. В уникалния природен феномен са изсипани тонове пръст и чакъл, а насипът е допълнително укрепен с огромни платна, пластмасова мрежа и синтетичен текстил, което е абсолютно недопустимо. „Зелени Балкани” са построили на брега на езерото и огромна луксозна сграда с 300 кв. м площ. По документи тя се води център за наблюдение на птици. За градежа организацията на Тома Белев е прибрала 1 милион и 380 960 лева от Глобалния екологичен фонд. Сметката показва, че градежът е коствал по 4700 лв. за всеки квадратен метър, или 10 пъти повече от нормалното. „Зелени Балкани” са спечелили общо 5 проекта за Поморийското езеро на обща стойност почти 7 млн. лв. За някои от тях имало фрапиращо дублиране на едни и същи дейности, което е забранено по правилата на ЕС, защото се счита за форма на измама и източване на пари.

 

 

Чобанов беше водач

на евролистата им

Любовта към парите впрочем далеч не е единствената обединяваща брънка между Зеления октопод и „биволите“. Свързва ги и опитът да овладяват политически позиции, за да може по-лесно да прокарват интересите си. На предните евроизбори Атанас Чобанов бе водач на листата на ПП „Зелените“. Лидер на партията е Андрей Ковачев, чиято съпруга Катерина Раковска е човекът, отговарящ за кандидатстването и управлението на европроектите, по които са страна сдруженията около „Зелени Балкани“. Походът и на ПП „Зелените“, и на Атанас Чобанов към Европарламента, разбира се, се провали с гръм и трясък, но пък кампанията им остана в историята с иновация. Те бяха разобличени от медиите, че са подлъгвали хора да се подписват за евролистата на ПП „Зелените“ с гръмки възвания за спасението на Рила, Странджа или Витоша. Така избирателите слагали парафи, мислейки че подкрепят кампания за спасението на природата у нас. ПП „Зелените“ впрочем е близка и с кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев, като обединиха усилия в протестите срещу предния кабинет. Съдружието между Белев, Ковачев и Прокопиев далеч не спря дотук. Често пъти освен „Бивол“ и изданията на „Икономедия“ на Прокопиев действат като медийни бухалки в полза на интересите на Зеления октопод.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване