10/31/15 12:26
(http://www.klassa.bg/)

Казанлъкчани искат да прекръстят връх Шипка

 Да бъде възстановено някогашното име Свети Никола на старопланинския връх Шипка, настоява юристът Стефан Саранеделчев , като твърди, че в обществото умишлено поколения наред се насажда погрешна представа за истинското място, където са били сраженията през Руско-Турската война.

Бившият дългогодишен съдия в Старозагорския окръжен съд е категоричен, че истинският връх Шипка е на мястото, където е била разпъната палатката на генерал Столетов, а паметникът на свободата е изграден на някогашния връх Свети Никола.През 1951 г. в Държавен вестник е излязал специален указ, с който Свети Никола бил прекръстен Столетов.След посещение обаче на някогашния първи ръководител на СССР и КПСС Леонид Брежнев през 70-те години на миналия ХХ век започнали да налагат топонимът Шипка. Причината била в недоволството, изразено от Брежнев, че сме заменили християнския светец с императорски генерал.

Стефан Саранеделчев припомня, че още през 2007 година се е обърнал към тогавашния президент Първанов с офиицално писмо, в което изложил мотивите си , но така и никой не му отговорил. Той и съмишлениците му за пореден път настояват настоящият държавен глава Росен Плевнелиев да упражни конституционното си право и да възстанови оригиналното наименование на заветния връх.По време на проведените през седмицата казанлъшкия краеведски четения бе подета нова подписка, тя вече е подкрепена от известни специалисти историци и географи.

Като „нов възродителен процес“ окачестви подписката доскорошният дългогодишен директор на националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ Данчо Данчев.

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване