10/31/15 11:26
(http://www.klassa.bg/)

Константин Малофеев: Малките страни да се радват на пробуждането на руското имперско съзнание

 :Профил

Константин Малофеев стана известен в Европа и България напоследък, покрай кризата в Украйна. "Православният олигарх", както го наричат, зае активна позиция и неговият фонд "Василий Велики" доставяше хуманитарна помощ за Донбас, която според западни наблюдатели е била прикрита помощ за сепаратистите (виж профила му тук). Но по-интересно беше озоваването в Донецк и Крим на двама негови бивши служители - Игор Гиркин-Стрелков и Александър Бородай, които станаха ръководители на сепаратистите. Това доведе до включването на Малофеев в списъка със санкции на ЕС и САЩ.

В България пък името му нашумя, след като французинът Пиер Луврие обяви, че ще купи за 1 евро от Цветан Василев БТК (43%), мултиплексите НУРТС и "Фърст диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната агенция ГАРБ. Тогава името на Луврие беше свързано с това на Малофеев, макар самият французин да опровергава това. Напоследък Малофеев се споменава във връзка с TV7 и ръководителя на движение "Русофили" Николай Малинов, който беше кандидат-купувач на телевизията и сега регистрира нов канал.

За връзките му в България, за познанството му с Цветан Василев, за възгледите му за мястото и ролята на Русия днес, "Капитал" разговаря лично с Малофеев.

Преди година вашият Marshall Capital Fund обяви партньорство с Пиер Луврие. Същият този Луврие предизвика фурор в България, когато обяви, че закупува предприятия, свързани с КТБ, след фалита на банката, от Цветан Василев. Вие бяхте ли свързан с тази сделка, която в крайна сметка пропадна?
 
Не знам какво е ставало в България. Мога да кажа само, че нашето партньорство с Луврие пропадна по независещи от мен причини - знаете за санкциите. Това е всичко, което мога да кажа.
 
Не участвахте в този план по никакъв начин? 
 
Не.
 
Срещахте се с Цветан Василев? 
 
Да. Познавам го.
 
Запознахте се покрай фалита на КТБ, за да обсъдите какво може да се купи?
 
Не, запозна ни Николай Малинов, който е общ приятел, в Белград. Представи ми го като човек, който не е равнодушен към православието, помагал е на църкви и манастири. Аз се занимавам също с това - моят православен фонд "Св. Василий Велики" е най-големият частен фонд в Русия за тези дейности. Поговорихме си на тези теми. Той е човек в изгнание и преживява тежък период в живота си. За православния човек, това е винаги период, в който се доближава до Бога. Когато нещата му вървят, той по-малко мисли за вечността. Ето затова имахме интересни разговори с Цветан, но те бяха свързани много повече с религията, отколкото с бизнеса.
 
Нямате общи бизнес-проекти с него?
 
Не мога да имам. Аз съм под санкции.
 
А ако паднат?
 
Когато паднат, ще говорим.
 
Една от конспиритавните теории беше, че искате да вземете останалото от КТБ, през схемата с Луврие?
 
Не, няма такова нещо.
 
Имате ли интерес към нещо от останките от КТБ? 
 
Помагам на Малинов с ТВ7, това е известно, ние сме приятели. Имам тв проект в Русия и връзки тук , и както мога, без да нарушавам санкциите, помагам за развитието на ТВ 7. Тя се срина, беше доста популярна, сега рейтингите спаднаха, но идеите които Николай, жена му Даниела и целия екип сега имат, ми се струват доста перспективни. Ще дадат нов тласък на канала. Ние всякак им помагаме - с идеи, стратегии, съдържание. Но това е моя частна инициатива.
 
Не финансирате ТВ 7?
 
Не.
 
Но тя се оказа с доста дългове. Един от въпросите с неясен отговор е откъде са парите, за да продължават работа?
 
Помагах на Николай да реши тези въпроси, но не става дума за мои пари.
 
Имате ли интерес към инвестиции в България?
 
Интерес имам, но не желая да инвестирам. Знаете че съм под санкци, затова не мога да инвестирам в Европа и в България. Интерес имам, защото за руските капитали, България и Балканите са много интересни. Имаме обща култура, вяра, социални корени. Ние ги разбираме далеч по-добре, отколкото американците или ирландците.
 
Къде бихте инвестирали?
 
Струва ми се, че българската икономика е в доста лошо състояние към момента, както е с всички европейски икономики без германската. По-добре сте от Гърция, например, но имате проблеми със стагнацията в еврозоната и с начина, по който е устроена икономиката на ЕС: всички южни държави се явяват пазар за германските стоки и американските пари. Всеки депозит, разположен в българска банка, в крайна сметка ще се смеси с финансови инструменти, ще бъде продаден на Уолстрийт или в Лондон. Така българите де факто финансират финансовите центрове.
 
Но България има потенциал. Част от този потенциал е АЕЦ Белене - рано или късно той ще започне да се строи. Аз с интерес бих участвал там в строителството, тъй като имам компания за инфраструктурно строителство. Същото се отнася и за тръбопроводите. Ако някога Южен Поток се възстанови, бих участвал с интерес и там.
 
Енергийните сектори ви интересуват най-много?
 
Инфраструктурното строителство.
 
Но тези проекти са предимно дело на руски държавни компании? 
 
Естествено, че те са винаги начело. Аз не претендирам да съм водещ в тези проекти, но винаги ще се намери място за подизпълнител, защото моята компания се занимава с телекомуникационно строителство. Това е специален отрасъл, който няма много компании.
 
Имате ли интерес към медии в България?
 
Знаете ли, интересувам се от медиите там не като акционерно участие, а като човек, интересуващ се от общото ни православно наследство. Проектът ми в Русия е православен - църковен канал "Спас", достъпен за 60 млн. души. В Гърция преди санкциите инвестирах в канал, известен сега като "Hellas Net". Моят партньор Янис Карагьоргис е управляващ партньор и сега управлява, а аз не мога дори да влияя, заради санкциите. Но никой не ни забранява да дружим и да обменяме мнения.
 
За народите, израснали в православието, във византийското наследство, православната мисия в ефир е много важна. Времето я изисква сега, все повече хора се обръщат към това, например в Русия. Моето поколение е доста по-консервативно от предишното. Аз съм на 40, ние не сме като тези на 50, които преживяха 90-те и бяха възторжени либерали. Ние видяхме какъв ужас донесе либерализма и американските ценности в Русия. Затова сме по-традиционалисти, но не в смисъл на любов към комунизма. Аз се отнасям доста зле към комунизма, вече 16 години съм монархист. Но се отнасям още по-зле към американския либерализъм, защото помня малко от комунизма, но при либерализма в Русия живях през 90-те и помня ужаса и хаоса, царството на порока и разврат, бандитския капитализъм. Не искам това да се повтори. Мисля, че това е свойствено за България и за другите държави, които след комунизма преживяха първоначално натрупване на капитал.
 
Какви други български бизнесмени познавате. Делян Пеевски например? 
 
Да, чувал съм за него. Но не го познавам.
 
Поддържате ли връзки с партии?
 
Познавам няколко човека, не много добре. Например Николай Малинов е мой приятел, считам че неговото движение "Русофили" е патриотично, а всеки български патриот е приятел на Русия, защото ми е невъзможно да си представя България, която е враг на Русия. Що се отнася до други политици, да, срещал съм се някои. Познавам се с посланика тук Бойко Коцев.
 
Познавате ли крайната партия Атака и какво мислите за тях? Те са доста про-руски настроени напоследък. 
 
Знаете ли, Малинов е много вярващ. Затова сме много близки. Аз не знам доколко е религиозен Волен Сидеров, затова не мога да кажа, че сме близки. Мен ме интересува преди всичко дали сме братя християни, дали можем заедно да идем на Атон, то за мен той е брат и аз разбирам какъв е отвътре. За съжаление не знам нищо такова за Сидеров, така че не мога да кажа нищо за "Атака".   
 
Питам, защото е интересно, че Русия напоследък е доста близка с партии като "Атака". Те са крайнодесни, техните идеологии са идеологии на омразата. Защо Русия избира тях, а не основни партии? 
 
Убеден съм, че говорим и с други. "Русофили" например е младо движение, но съм убеден, че го чака блестящо бъдеще. Знам че и ГЕРБ и БСП имат свои представители в Москва, така че контактите не са само с "Атака".
 
В България обаче руско влияние винаги носи подозрителен оттенък. Ние помним Русия от времето на СССР и всичко, което звучи като руско влияние, звучи като времето, когато Москва нареждаше на София какво да прави. Виждате ли сега подобна връзка през православието и свързана ли е тя с политиката и с медиите?  
 
Знаете ли сръбската поговорка - на небето Бог, на земята Русия. При православните народи, Русия изпълнява ролята на катехон - "задържащата сила". Апостол Павел казал "ще ви дам удържаща сила, за да не допусне зло на земята". Русия винаги в историята си е помагала - не говоря за СССР. Ако погледнете Средна Азия, която е колонизирана от руската империя, народите там са направили огромен пробив, колко училища са били построени там. Ако погледнете Сибир, ще видите че не само никой не е умрял там, но руснаците са започнали да строят.
 
Това е разликата между англо-саксонците и руснаците. Първите винаги убиват първо, докато колонизират. Така е било с индийците. До 1978 г. в Австралия аборигените са се водели към ведомството на флората и фауната. Това е отношението към другите народи. Руската империя освобождава българите без никаква геополитическа полза за себе си.
 
Каква е разликата между СССР и Русия? Русия не е месианска държава - тя не иска останалите да живеят, както тя. Българите няма защо да се притесняват от Русия, защото тя не експортира своя начин на живот. Погледнете евразийския икономически съюз - нито в Казахстан, нито в Армения, нито в Беларус се изменят политическите ситуации, става дума само за икономика. Разширяването на този съюз, за разлика от ЕС, е само икономически проект.
А СССР искаше да изнася революция по цялото земно кълбо - във Виетнам, Куба, България. Трябваше навсякъде по света да се поставят правителства на пролетариата. Днес, такъв вид държава са само САЩ. Само те изнасят революция по начина,  по който СССР го правеше. Те движат арабската пролет, те провокират революции в други държави, те налагат собствените си възгледи в Ирак, Либия, Сирия. Така че, българите трябва да спрат да се притесняват от руското влияние, и да се притесняват от англо-саксонското.
 
Ние сме приели идеята за Третия Рим. Това не е империя, която се налага и привлича всичко към себе си. А която дава на другите, по православному, защото православието изисква да живееш за другите. Затова и руското влияние винаги е било положително.
 
Затова малките страни около нас трябва да се радват на пробуждането на руското имперско съзнание, защото те винаги са печелили от това. Киргизстан, Армения, Беларус само печелят от отношенията си с Русия. Ако утре България реши да напусне ЕС, където само губи, тя също ще печели, а Русия ще губи, заради имперските си идеи.
 
Когато казвате "ние", кого имате предвид? Русия като страна, като обществено мнение или като хората, които взимат решение?
 
Страната. Живеем при най-великия лидер за последния век. Аз не съм на държавна служба и никога не съм бил. Затова говоря по съвест, не по длъжност. Считам, че Путин е най-добрия ни лидер за последния един век. Заради него, се връщаме на пътя, от който слязохме през 1917 г. Отново сме Русия.
 
Близък сте с президента Путин?
 
Не, не толкова.
 
Не е ли проблем, че бидейки един от най-богатите хора в страната, вие подлежите на натиск от администрацията да правите това, което се очаква от вас или в замяна ще бъдете наказан? 
 
Съвсем невярно е това твърдение. Няма такива примери. Западните пропагандисти не могат да повярват, че можем откровено да харесваме лидера си, защото те отдавна са приели лидерите си само на подбив. Затова креативната класа може само да иронизира властта, иначе са идиоти или изплашени. Ние не сме нито идиоти, нито сплашени. Просто уважаваме лидера си, защото на внуците си някога ще разказвам, че съм живял по времето на Путин.
 
Но можете ли да изкажете свободно мнението си днес в Русия?
 
Да. Мнението ми съвпада с това на Путин. Но 90-те например не бях съгласен, бяхме млади монархисти и излизахме с флагове да протестираме. През 1993 г. бях в Белия дом отсреща срещу танковете на Елцин. Аз не винаги съм поддържал властта. Просто сега я поддържам.
 
А днес можете ли да излезете с флаговете на улицата?
 
Да, разбира се. Непрекъснато има такива - канал "Дожд" или "Ехо Москвы", които непрекъснато протестират и разказват, колко лош е Путин и колко корумпирана е администрацията. Друг въпрос е, че според мен имаме много по-важни задачи с нашия канал. Задачата на нашия канал не е да разказва кой чиновник какво е откраднал, а да разказва за Русия като идея.
 
Но проблемът е корупцията. Големите руски проекти носят голяма корупция със себе си. Как се справяте с този проблем? 
 
Такъв проблем има навсякъде, освен в Сингапур. Например, аз имах завод, в който инвестирах 100 млн. долара в Нова Зеландия и после нищо не ми върнаха. В Русия има корупция и трябва да се борим с нея както навсякъде -  с повишаване на нивото на нравственост сред чиновниците, журналистите и т.н. Когато хората считат, че живеят само за днес и не им пука за бъдещето, това е лошо. Затова смятам, че добър опит за борба с корупцията е новият закон, който забранява на депутатите и чиновниците да притежават недвижими имоти в чужбина. Това е важно, защото ако той има всичко в Русия, можеш всичко да проследиш. Ако има 20 пъти повече в България или на лазурния бряг, това се проверява много трудно. Същото важи и за България. Струва ми се, че елитът трява да държи парите си в страната, за да е видно какво притежава.
 
При вас така ли е?
 
Аз не съм депутат или чиновник. Но, да, така е.
 
Какво влияние имат санкциите? 
 
Животворно. Русия е самодостатъчна и огромна, произвежда 20% от богаствата на света. Да, в доларово изражение е около 5%, но това е доста подценено. Изолацията на Русия е невъзможна, погледнете глобуса. Но санкциите приключиха паразитните отношения със Запада, които убиха много отрасли в Русия и започнахме само да внасяме. Сега върви възраждане. Русия може да произведе всичко и да изнесе всичко, може би без банани.
 
Колкото по-дълго продължат санкциите, толкова по-добре за икономиката. И това ще ви каже всеки, занимаващ се със селско стопанство, или туризма - ръстът на вътрешния туризъм е в десетки проценти. Хората, които пътуваха в България например, сега пътуват в Русия, опознават я, расте стойността на имотите в малките градове.
 
Най-лошо би било санкциите да свършат изведнъж.
 
А за финансовия ви бизнес? 
 
Разбира се, че е лошо за него. Но държавата не бива да се грижи за него. Финансовият бизнес е спекулация и човек, който се занимава с него, не може да иска от страната да му помага, тъй като прави пари от въздуха. Например, вижте КТБ.
 
Какво мислите за ЕС?
 
Много просто. Мисля че се намираме пред края му и той скоро ще изчезне. Той е напълно изкуствено образование, създадено без Бог. Нищо, създадено без Бог, не може да съществува дълго. СССР беше така. Ако през 1986 г. питахте дали СССР може да изчезне, всички щяха да се смеят. Но пет години по-късно вече го нямаше. Великия, могъщ СССР, с КГБ, с огромна бюрокрация. ЕС е далече от това, затова е по-лесно да си представим как ще се разпадне. Няма армия, няма служби. Единственото, което го обединява е идеологията на либерализма, както СССР го обединяваше комунизма.
 
Има огромна разлика между комунизъм и либерализъм. Едното е тоталитарна идеология, наложена против волята на хората, докато либерализмът въобще не е това. 
 
О, точно това е. Ако протестирате срещу сексуалните малцинства, ще ви вкарат в затвора. Вече се случва във Франция. Ако протестирате срещу сексуалното образование в Германия, ще ви вкарат в затвора. Това е като 30-те години в СССР. Ще видите как либералният тоталитаризъм ще нараства. И зависи от европейските държави как искат да бъдат свободни. Познавам много европейски интелектуалци и те протестират срещу евробюрокрацията, която не е избирана, но диктува на всички европейци как да живеят.
 
Но хората обичат да са свободни. Независимо дали харесвате или не сексуално различните например, те съществуват и заслужават същите права.
 
Разбира се. И защото обичат да са свободни, ще се освободят от евробюркорацията. 
 
Какво обединява Русия и Запада? Заплахи като Ислямска държава?
 
Ние сме християни. А те са мюсюлмани. Те са агресивна секта в Исляма, която не се приема от самите мюсюлмани. Тези нещастни имигранти сирийски, повечето от тях наистина са бежанци, които страдат. Не бива да се обвиняват, че идват да завоюват Европа. Проблемът е в неумението на глобалните сили да управляват света. Те устроиха арабската пролет, считайки че можеха да сменят управниците на някои държави с по-удобни за американците. В резултат, възникна огромен пожар, който нарани милиони хора.
 
В Либия имаше прекрасен живот, да не би да страдаха хората. Минималната заплата беше 3000 долара, кой бяга от такъв живот и вдига революции? Бях в Ирак 1998 г., бях в Сирия година преди революцията. Прекрасна, мирна страна.
 
Не вярвате в желанието на хората да организират срещу нещо, което считат за вредно, като например диктатура? Вярвате ли, че всичко е организирано отвън или вярвате, че има автентично желание на хората да живеят по-добре?
 
Не съм виждал нито един пример. Аз съм историк, винаги хората са били организирани от някого. Да, настроенията се менят, но кой води тълпата и накъде, кого сочат като лидер, винаги е било организирано. Още от времената на Кромуел и френската революция. Лесно е да се гледат цветните революции от перспективата на историята.
 
Да но така оспорвате една от основните двигателни сили на историята - волята на хората да живеят по-добре? 
 
В Либия, те живееха много по-добре от сега. Защо тогава протестираха? В Сирия живееха по-добре. В Украйна също.
 
Не винаги е заради комфорт и по-добър живот. Става дума за слогани, направени от някого. Може да са ЦРУ, може да са масоните, може да са местните елити. Но винаги е някой. През 1917 г. да не би руснаците да искаха революцията? 90% от хората са били селяни, да не би да са искали царя да се махне. Разбира се, че не. Няколко хиляди хора в Петербург и шепа немски революционери го направиха.
 
Аз не казвам, че хората никога не излизат по улиците. Аз съм фен на "Спартак" Москва. Знам, че агитката излиза по улиците, защото са хулигани. Но нямат политически слогани. Ако сложиш такива слогани върху такава тълпа, ти ги организираш. Дори истинската им цел да е просто да се бият с други.
 
Отричате ли гражданското общество? 
 
Разбира се, че не. То съществува и аз съм виден негов представител. Аз не съм държавен чиновник, администратор или друго. Аз съм гражданин, който служи на страната си, както може.
 
Така че, може да има хора, не толкова богати като вас, но които се организират, с желанието да живеят по-добре и да излезат на улицата?
 
Да, за ден. Но 90 дни, на палатки? Някой може би е платил за това, според мен. Затова споменах агитките. Те са честни. Но можете ли да ги запазите две седмици на улицата - не.
 
Вярвате ли в демокрацията?
 
Какво имате предвид?
 
Всички свободи, които обединява - свобода на словото, свобода на сексуалната ориентация, свобода на вероизповеданието и т.н. Пълният комплект свободи. 
 
Разбира се, че не. Хората не могат да са напълно свободни. Вие не сте свободни от съседите си, родителите си, говорителите по телевизията, които са авторитет за вас. Винаги зависите от някого. Пълната свобода е само в рая.
 
Свободата е много сложна и широка дума. Но ако става дума за политическата свобода, не вярвам, че хората са свободни в т.нар. демократични държави, защото не вярвам в представителната демокрация. Демокрацията в Атина например, е била добра, защото хората са познавали лично онези, за които са гласували.
 
Коя политическа система днес смятате за най-добра?
 
Интересен въпрос. Никой не ми го е задавал. Ватикана и Саудитска Арабия. Защото са абсолютни монархии.
 
Саудитска Арабия убива хора с камъни.... 
 
Вие ме питахте за системата. Ватикана пък никого не убива. Това не зависи от системата. 
 
Защо започнахте проекта "Цариград"?
 
Защото 80% от населението се нарича православно, но само 5% отиват на църква. А другите 75% на Пасха отиват, преди да седнат да пият. Затова ние сме насочени към онези 75%, които не са още на пътя към вярата. За съжаление и в България и в Гърция е така - ние сме православни, но не особено вярващи. Ние се наричаме "имперска телевизия", защото според мен това е небесното отечество на всеки християнин. Всеки християнин трябва да е монархист, защото на небето има само демокрация. Няма избори за Бог, не може да има избори за цар.
 
Как се отличавате от Russia Today? 
 
Те говорят на западен език. Защото западните медии извращават фактите, така че не можеш да ги познаеш. Затова Russia Today разказва на западняците новините от друга гледна точка. А ние разказваме на руснаците за света от гледна точка за православието. Не се потапяме в текущи проблеми.
 
Но имахте новини за Украйна?
 
Да, но това не е толкова много. И също така коментираме от по-висока гледна точка.
 
Но мнозина биха ви посочили, че пропагандата върви и в двете посоки. Има ли информационна война в Европа днес?
 
Да, разбира се.
 
Кой е виновен за нея?
 
Като собственици на този нов световен ред, тези, които са го построили, са отговорни за него. Обама казва открито "ние сме навсякъде в този свят, защото имаме отговорност за всички". Е, щом носят отговорност, носете я.
 
Има война, защото за първи път от 90-те насам Русия има геополитически претенции. Преди наратива беше САЩ са хегемон. Първо се появи Китай, който стана по-динамична икономическа държава, а сега се появи и Русия. И това е сложно, защото американците са забравили как се преговаря. Те преговаряха за последно през 80-те. И сега диктуват - на малка България, на Русия или на Китай. А сега си спомнят как се преговаря. Путин, мисля си, ще ги накара да си спомнят как се преговаря.
 
В Украйна свързват с вас много от нещата, които са се случили там. Бях в Донбас. Двама от вашите бивши служители - Игор Стрелков и Александър Бородай, управляваха Донецката народна република. Каква е вашата връзка с Украйна? 
 
Помагам хуманитарно, не финансово. Открихме сметка първи, за да помагаме хуманитарно. Беше подписано споразумение между Бородай, като премиер на ДНР и фонда "Василий Велики" за доставка на хуманитарна помощ. Хората от цялата страна даваха пари, купувахме продукти и ги давахме на Донецк. Но тъй като бяхме първи, от моето име направиха тази огромна история, за да ме дадат за назидание. Сложиха ми санкции, пишат за мен непрекъснато. Ако днес трябваше пак да взимам решение дали да направя това и да вляза в списъка със санкции, нямаше да се замисля и за секунда. Там умираха хора, трябваше да им се помага, а тук става дума за бизнес и финанси. Плюя на тях, ако става дума за животи.
 
Защо стана това в Украйна? 
 
Извинявам се за американофобията, но пак ще кажа. Не биваше да се разстрелват хора на Майдана, да се извършва преврат. Обама призна - помагахме активно за смяната на властта. Така помагаха, че милион души пострадаха, бежанци много има. И това е нашата държава - знаете, че не мислим за Украйна като за съседна държава, това са наши братя. И не можем да не мислим за това. Трябваше да помогнем, когато стана това с Майдана.
Много пъти предупреждавахме американците да не се заиграват с тази тема. Но американците не им пука за Украйна.
 
Имаше ли руско военно участие там и финансирахте ли нещо там?
 
Не, нямаше и не, нищо не съм финансирал.
 
Бородай работи ли за вас? 
 
Не, той не работи за мен още преди Крим. Стана съветник по ПР на Сергей Аксьонов (ръководителят на Кримската република). Поддържаме отношения, но не делови. Той днес беше при мен в офиса, но вече не е мой ПР.
 
Смятате ли, че Русия извърта вниманието от Украйна към Сирия, за да намали напрежението и да разреши кризата в Украйна? 
 
Това в Сирия започна много по-рано. Русия сега спасява Европа. Решението на проблема с имигрантите е там, не в Германия. При нас няма имигранти. Защитаваме южната си граница. Лидерите на ИДИЛ обявиха, че следвщия фронт е Афганистан, а оттам - в Русия. Ако завземат Сирия, ще се сражаваме у дома. Затова сега защитаваме нашите интереси и тези на света там. ЦРУ похарчиха 500 млн. долара в Сирия, към кого? Към ИДИЛ. Но не го признават. Сега не могат да ги бомбардират, защото са ги тренирали. А ние можем.
 
В Украйна е съвсем друго. Има мински споразумения, които са подписани. Киев не изпълнява тези споразумения. Трябва да се направят избори, но първо трябва амнистия. А всички лидери на ДНР се явяват престъпници. Киев не иска да изпълни това и непрекъснато саботира Минск 2. Ако направят това, ще тръгне и всичко друго. Русия тук няма роля.
 
А защо саботират? Защото в момента, в който вече няма външен враг, хората ще започнат да питат - защо живеем така лошо, защо растат данъците и този режим няма да остане дълго. Но докато отговаряш на всичко с "защото Путин", нямаш проблем и можеш да искаш помощ от МВФ. Така че Сирия не отвлича вниманието от Русия, а от Украйна, защото сега европейските лидери нямат време да се занимават с Порошенко. И му казват "Изпълнете вече споразуменията". Те чукат при американците и така им казват също. И сега Киев трябва да изпълни това, което искат от него.
 
И какво ще стане според вас в Украйна? 
 
Ще настане мир. И това ще е чудесно, защото Русия иска мир там. Това не е игра, това е нашето семейство.
 
Ще ви оставят ли да правите бизнес там? 
 
Когато истинските патриоти в Украйна дойдат на власт, да.
 
Лесно ли е да правите бизнес в Русия днес? 
 
Не. Заради липсата на пари. Имаме повече долари отколкото рубли в икономиката. Тъй като очакваха отлив на капитал, централната банка веднага натисна икономиката и намали масата на рубли в обръщение. Сега е много трудно да вземеш заем в рубли, отколкото в долари.
 
Кредита ви към ВТБ е над 500 млн. долара, и четох че сте се споразумели за 100 млн. Комерсант казва, че банката се е съгласила на това, заради гражданската ви позиция в Донбас
 
Това са пълни глупости. Имахме 4 години дела в Лондон и накрая постигнахме споразумение. Не мога да го коментирам. Нямаше никакъв натиск отвън върху ВТБ и е доста арогантно да се твърди такова нещо. Когато ме питаха, питах "можете ли да си предтавите друг бизнесмен, който би рискувал да си навлече санкции с всички, за по-добър изход от кредитната битка с банката. Кой друг го направи". Дори го обсъдихме с ВТБ, че е доста забавна теория

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване