10/31/15 11:44
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Конфликтът Конгрес-Обама е вреден за икономиката на САЩ

 Противопоставянето между законодателната власт в САЩ, представлявана от републиканското мнозинство в Конгреса, и изпълнителната власт, оглавявана от президента демократ Барак Обама, относно тавана на държавния дълг и иранската ядрена програма може да доведе до негативни последици за американската икономика.

Това се казва в анализ на Международния валутен фонд /МВФ/, подготвен за предстоящата среща на Г-20.

По-рано републиканците изразиха своето несъгласие с иранската ядрена сделка, а освен това между партиите в Конгреса възникна противопоставяне във връзка с повишаването на тавана на дълга.

„Политическата безизходица може да подкопае доверието и да предизвика рязко увеличение на суверенната премия за риск /по външните заеми на САЩ/. Ситуацията може допълнително да се усложни, ако пикът на това противопоставяне съвпадне с решението на ФЕД за увеличаване на лихвите“, се казва в обзора на фонда.

МВФ също така отбелязва, че конфликтът между Конгреса и президента за вдигането на тавата на външния държавен дълг може да доведе до промяна във финансовите условия на заемите за САЩ, а това на свой ред може да предизвика страничен отрицателен ефект в много други страни.

Републиканското мнозинство в Сената по всякакъв начин се опитва да блокира работата на администрацията на президента демократ заради различията по редица въпроси. По-конкретно републиканците са категорично против сключването на ядреното споразумение с Иран. По-рано председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър обеща, че в ход ще бъдат пуснати всички инструменти. Един от тях е блокиране работата на администрацията чрез неприемането на бюджета.

Но тази нощ Сенатът последва Камарата на представителите и прие закон, според който лимитът на държавния дълг ще се повишава автоматично до март 2017 г. също така този закон определя разходите за посочения период с леко увеличение на военните разходи. Законът има за цел да отложи бюджетното противопоставяне между двете партии в Конгреса до периода след предстоящите президентски избори и промеждутъчните избори за Конгрес, които ще се състоят през ноември 2016 г.



Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване