10/31/15 16:26
(http://www.dnevnik.bg/)

Няма оцелели след падането на руския самолет в Египет


Няма оцелели от катастрофата с руския самолет, разбил се тази сутрин на Синайския полуостров, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на неофициални изявления на представители на египетските власти. Източниците, цитирани от агенцията, са пожелали обаче да останат анонимни, тъй като нямат право да правят официални изявления. 

По-рано през деня спасители съобщиха, че са чули гласове в един отсек на машината, но информацията не се потвърди. Самолетът е паднал от височина 9 500 метра.

По първоначални данни на египетските власти всички 224 души, намирали се на борда на разбилия се "Еърбъс" А321  на авиокомпания "Когалимавиа" - 117 пътници (сред които 17 деца) и 7-членен екипаж, са били руски граждани.

В списъка на пасажерите фигурират заместник-ръководителят на Псковска област Александър Купилов и неговата съпруга. По-късно в съобщение на правителството бе уточнено, че трима души от намиралите се на борда са имали украинско гражданство, предаде "Ройтерс".

Самолетът изчезна от радарите 23 минути, след като излетя сутринта от египетския курорт Шарм ел Шейх, на път за Санкт Петербург. Преди да бъде изгубен контакт, пилотът е съобщил за технически проблеми и че ще направи опит да кацне на най-близкото летище. Останките бяха открити в планиски район край Хасна, южно от средиземноморския град Ариш.  

Преди да излети от Шарл ел Шейх, самолетът е минал през технически проверки и не са били открити никакви проблеми, съобщи Айман Мукадам, ръководителят на египетската държавна компания, която управлява гражданските летища в страната.  

По последни данни са извадени над 100 тела на загинали, както и една от черните кутии на самолета.

Русия се включва в разследването

Руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от  ТАСС, изрази съболезнования на близките на загиналите и обеща, че обстоятелствата на катастрофата ще бъдат най-внимателно разследвани. Руският министър на транспорта Максим Соколов съобщи пред журналисти, че страната му ще участва най-активно в разследването на злополуката. Той подчерта, че за причини ще може да се говори, след като бъдат анализирани всички данни и бъде извършено международно разследване в съответствие с документите на Чикагската конференция. Руският Следствен комитет вече е започнал разследване на катастрофата. 

Руското министерство на извънредните ситуации ще изпрати в Египет пет самолета със спасители, предаде още ТАСС. Работата им ще бъде координирана по нареждане на президента Владимир Путин от министъра на извънредните ситуации Владимир Пучков.

Авиокомпанията изключва човешка грешка

Компанията "Когалимавиа" заяви, че не вижда основания да се предполага, че катастрофата е резултат от човешка грешка, предаде "Ройтерс", цитирайки Интерфакс и РИА Новости. Говорител на компанията каза, че пилотът е бил опитен, а самолетът е бил в добро техническо състояние. Командирът на полета Валерий Немов е имал е 12 хил. летателни часа, от които 3 800 с този тип самолет, съобщи и ТАСС. 

Компанията "Когалимавиа", която от 2012 г. смени търговската си марка на "Метроджет", е създадена през 1993 г. под името "Колавиа". Тя е на 19-о място в Русия по брой на превозвани пътници , сочат руски статистически данни, цитирани от БТА. Работи с два "Еърбъс"- А320 и седем "Еърбъс" А321. 

Самолетът, който се разби днес на Синайския полуостров, е извършил първия си полет през 1997 г. за ливанската компания МЕА, след това е бил използван от турската "Онур еър" и Саудитските авиолинии, а от 2012 - от руската компания за чартърни полети.


Москва обяви национален траур 

С указ на президента Владимир Путин, 1 ноември е обявен за ден на траур в Русия в памет на загиналите при самолетната катастрофа в Египет, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Националните знамена ще бъдат спуснати на цялата територия на страната. Развлекателните прояви ще бъдат отменени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване