10/31/15 11:04
(http://www.klassa.bg/)

Учени са открили частта от мозъка, която ни позволява да правим няколко неща едновременно

 Изследователи съобщават, че са идентифицирали частта от мозъка, която дава възможност на мишките да изпълняват няколко задачи едновременно, пише Tech Times. Учените смятат, че открието им може да е валидно и за човешкия мозък.
Екипът от Нюйоркския университет е изследвал част от мозъка, за която вече се е предполагало, че е “контролното табло”, насочващо вниманието. Регионът се нарича ретикуларно таламично ядро (TRN). Това ядро дава указания на мозъка върху какво да се фокусира и какво да отхвърли. Причината да спрем да забелязваме специфична миризма в помещение, където стоим относително дълго време, например, е че ядрото е казало на мозъка ни да не насочваме повече вниманието си към миризмата. TRN е отчело, че тя не представлява заплаха или интерес и не е необходимо да отнема част от вниманието ни.
Всички бозайници имат ретикуларно таламично ядро, включително мишките и плъховете. Изследователите са експериментирали с този регион в мозъка на мишки, за да разберат дали могат да въздействат на вниманието на животните.
Екипът е научил мишките, че могат да получат награда под формата на лакомство, ако следват мигаща светлина. След като гризачите са започнали да следват светлината и да намират наградата си, учените са започнали да ги разсейват, произвеждайки силни шумове, които да ги стреснат и раздвоят вниманието им.
Измервания на мозъчната активност са показали, че невроните, контролиращи обработването на визуална информация - в случая мигащата светлина, биват подтиснати, за да направят място за невроните, контролиращи обработването на звукова информация - в случая разсейващите звуци. Мозъкът е извършвал няколко задачи, но, оказва се, заплащайки определена цена. Без разсейващите звуци мишките са намирали лакомството в 90 процента от случаите, а при опитите за отклоняване на вниманието им - в 70 процента от случаите.
“Филтрирането на разсейващата или нямаща значение информация е изключително важна функция,” обяснява д-р Майкъл Халаса. “Хората трябва да са в състояние да се фокусират върху едно нещо и да подтиснат разсейващата информация, за да изпълняват всекидневните си задачи, като шофиране, провеждане на телефонни разговори и общуване.”
Откритието може да доведе до нови възможности за терапия на състояния, свързани с проблеми с концентрацията. Заслужава си да се припомнят и резултатите от изследване от 2011 година, според което хората, смятащи, че се справят най-добре с много задачи едновременно, всъщност се справят най-зле. Можем да мислим, че имаме отлично ретикуларно таламично ядро, но в действителност го претоварваме, когато му възлагаме обработката на твърде много сензорна информация. Най-добре е задачите да е изпълняват една по една, отбелязва Tech Times.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване