11/01/15 21:16
(http://pik.bg)

Антоний Гълъбов: Резултатите предполагат изграждането на партийна система с една доминираща политическа партия

Антоний Гълъбов: Резултатите предполагат изграждането на партийна система с една доминираща политическа партия

Резултатите от изборите предполагат изграждането на партийна система с една доминираща политическа партия. Това коментира политологът проф. Антоний Гълъбов, цитиран от "Фокус". Според него има ясно очертана стабилност на управляващото мнозинство, но намалява доверието на гражданите към политическите партии.

Доминирането на политическата система от една партия крие няколко риска и предполага определение динамика през следващите месеци. От една страна една липсата на добре структурирана и влиятелна опозиция. Липсата и на достатъчно силен център, който да е в състояние да привлича към себе си определени политически субекти и да изгради алтернативни политически предложения. Това е една от слабостите на системата с една доминираща партия. Другият риск е свързан с възможна загуба на чувство за реалност за самата доминираща политическа партия“, коментира още проф. Гълъбов.

Според него на фона и на това много високо недоверие към всички партии допълнително се увеличава риска за партийната система и за качеството на демокрацията в България. Проф. Антоний Гълъбов каза още, че на изборите са гласували симпатизанти, членове на партии и определени групи, върху които се оказва влияние. Гласуваха най-верните и най-лоялните към партиите, категоричен е социологът. Той каза още, че в никакъв случай не бива да се омаловажава хакерската атака към сайтове на институции, тъй като това според него е атака към българската държава.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване