11/01/15 10:30
(http://www.klassa.bg/)

Владимир Путин планира да отвлече Сърбия от ЕС

 Русия е решила да се възползва от кризата с мигрантите в Европа и да увеличи влиянието си върху Сърбия до опасна точка, от която страната няма да може да се върне на европейския път, пише blic.rs, като се позовава на добре информирани източници в Москва, Брюксел и Белград.
 Руският премиер Дмитрий Медведев заяви преди дни, че Европейската комисия иска Сърбия да се откаже от споразумението за зона за свободна търговия, подписано от правителството на Русия и Югославия на 28 август 2000 г.

Медведев, цитиран от ТАСС, заяви, че е невъзможно една страна да участва едновременно в две зони за свободна търговия. Според него, Русия ще вземе ответни мерки на натиска, оказан от Европейската комисия на Белград, но не поясни какво има предвид.

От страна на сръбския министър на търговията Расим Ляич излезе мнението, че това прекратяване на договора е невъзможно и вредно за страната до момента на влизането й в ЕС. Този документ предвижда свободно движение на стоки между Сърбия, Русия, Беларус, Казахстан и Турция.

Сръбски бизнесмени допълват, че прекратяване на споразумението ще доведе до затваряне на най-малко 5 фабрики и закриването на над 2000 работни места. Това може да повиши социалното напрежение в Сърбия.

Източник от сръбското правителство посочва, че трудните преговори с Брюксел отслабват позицията на проевропейските сили в Сърбия, тъй като се създава впечатление, че от Белград се изискват неща, които е трудно да бъдат приети.

Освен това, ситуацията в мигрантите показа слабостта на ЕС и негови висши представители признаха ,че е възможно поради ситуацията да бъдат променени много от основните и действащи досега принципи на евросъюза като Шенген и правото за свободно движение на хора и стоки.

Именно бежанците доведоха до трусове в ЕС, особено тежки след неуспешната среща на върха в Брюксел по темата миналата седмица. „Пробив в единството на Брюксел е меко определение, на тази среща словенския и хърватския премиери спореха, без да стигнат до единно мнение, България се дистанцира от мигрантския поток, а унгарският премиер Виктор Орбан дори четеше демонстративно вестник по време на обсъжданията”, посочва източникът.

Засега официалните изявления на премиера на Сърбия Александър Вучич остават на проевропейска позиция и не дават основание да се смята, че има промяна на пътя на страната към ЕС. Той обаче не пропусна да спомене за „някои нелоялни ходове от страна на Брюксел”, особено във връзка с Косово.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване