11/01/15 10:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Денят на балотажа на живо: избирателната активност е 8.7%


В 6 ч. тази сутрин в 133 общини в страната започна вторият тур на изборите за кметове. Сред тях са 14 областни града, включително вторият по големина в България - Пловдив, 970 кметства с над 100 жители и 25 района в София, Пловдив и Варна..

"Дневник" следи хронологично събитията от изборния ден:

12.30 ч. Средната избирателна активност за страната към 10 ч. е 8.7% , съобщи за "Дневник" говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

11. 44 ч. Сайтът на Централната избирателна комисия вече работи нормално. По-рано тази сутрин страницата зареждаше бавно, а в отделни случаи не се отваряше. По информация на БНТ причината вероятно е била едновременното изпращане на данни от общинските избирателни комисии в страната за избирателната активност.  Пред агенция "Фокус" шефът на "Информационно обслужване" Михаил константинов заяви, че става дума за хакерска атака, която обаче е овладяна. 

11.40 ч. По данни на ЦИК избирателната активност в София, където има балотаж в 16 района, към 10 ч. е 2. 29%. Най-висока е  в районите "Връбница" и "Нови Искър", а най-ниска - в "Слатина", "Красно село" и "Триадица".

Във Варна до урните са отишли 3 615 души, т.е. 2.53 на сто от избирателите. Най-много са гласувалите в район "Аспарухово", където са правото си на глас са упражнили 4.21%.

Активността в Пловдив е 3.78%, а в Плевен - 5.96%.

11 ч.  Настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат в Пловдив Иван Тотев призова съгражданите си да отидат днес до избирателните урни. "Гласувайте, отнема само 3 минути! Гласувайте за модерния и динамичния Пловдив, изпълнен с живот!", каза Тотев, след като пусна бюлетина.

10. 35 ч. Вторият изборен тур започва с изключително ниска избирателна активност, съобщават кореспондентите на трите национални ефирни телевизии в населените места, където се гласува.

ЦИК до момента не е обявила активност към 10ч.

10.17ч. Седем сигнала са подадени в Централната избирателна комисия до момента, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова.

9. 35 ч.  В началото на деня сайтът на ЦИК отново се зареждаше трудно. Миналата седмица страницата беше напълно блокирана през голяма част от изборния ден, а по-късно властите обявиха, че е била обект на хакерска атака, заедно със страниците на МВР и ГРАО. 


9.23ч. В Хасково изборният ден е започнал с размяна на протоколи на секционни комисии. Малко след отварянето на секциите членове на комисиите установили, че номерата на протоколите, в които в края на деня трябва да се отбележат резултатите от гласуването, не съвпадат. Грешката дошла при раздаването на изборните книжа вчера, съобщава Би Ти Ви. 

От ГЕРБ в Хасково пък съобщиха, че са подали жалба в Общинската избирателна комисия (ОИК), тъй като секретар на една от секционните комисии в града е съпругата на кандидата за кмет от коалиция "Заедно за Хасково" Георги Иванов. По обед БНТ съобщи, че жената е освободена от комисията. Пред репортер на телевизията председателката на секционната комисия обясни, че не е знаела за фамилната връзка.

8.10 ч. Не са се оправдали опасенията за трудности в началото на изборния ден, след в събота ЦИК се оплака, че част от политическите сили са оттеглили представителите си в секционните избирателни комисии. Това обяви говорителят на комисията Александър Андреев. 

7.20ч. МВР обяви, че обстановката около изборните помещения в цялата страна е спокойна и вотът тече без проблеми. 

От вътрешното ведомство напомниха, че звената на дирекция "Български документи за самоличност" днес ще бъдат отворени от 8 ч. до 18 ч. и ще издават удостоверения, които да послужат на избирателите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.

6 ч. Почти навсякъде секционните комисии са отворили помещенията за гласуване, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК). 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване