11/01/15 10:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Денят на балотажа на живо: Как върви гласуването в Пловдив, Плевен и Шумен


В 6 ч. тази сутрин в 133 общини в страната започна вторият тур на изборите за кметове. Сред тях са 14 областни града, включително вторият по големина в България - Пловдив, 970 кметства с над 100 жители и 25 района в София, Пловдив и Варна..

"Дневник" следи хронологично събитията от изборния ден:

15.05 ч. Сайтът на Централната избирателна комисия отново блокира. Вече повече от 20 минути страницата е недостъпна.

14.45ч. Как върви гласуването в Пловдив, Шумен и Плевен към 11ч. можете да видите в профилите на "Дневник" във  "Фейсбук" и "Туитър",

14.10 ч. Леко повишаване на избирателната активност отчитат от общинските избирателни комисии в страната. Към 13 ч, по информация на комисиите и областните управители, активността е: 7.71% в София, 14.25% в Пловдив и 16. 31% във Варна.

Доста по-висока е активността в Хасково и Петрич, където общинските избирателни комисии, цитирани от агенция "Фокус", отчитат съответно 26.09% и 26%.

14.03 ч. - Лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева обяви, след като гласува, че в началото на новата седмица депутатите от Реформаторския блок ще предложат промени в Изборния кодекс за въвеждане на машинно броене на хартиените бюлетини. 

13.53 ч. Сигнали за нарушения има на различни места в страната - в Добрич Реформаторският блок сезира общинската избирателна комисия за масирано купуване на гласове. От ГЕРБ пък се оплакаха от незаконна агитация и търговия с гласове в Дупница и околните населени места.

13.30 ч. Председателят на парламента Цецка Цачева анонсира промени в изборното законодателство след местния вот. "Първият тур показа редица затруднения при отчитане резултатите от изборния ден... След като се направят анализите след приключване на изборите, е вероятно да се стигне до промяна на част от правилата в Изборния кодекс", прогнозира Цачева.

13.00 ч. МВР съобщи, че до 10 ч. на телефон 112 са подадени 50 сигнала за нарушения на изборния процес в страната. На откритата линия в Ситуационния център на министерството са получени три сигнала, които не са съотносими към дейността на МВР, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

12.30 ч. Средната избирателна активност за страната към 10 ч. е 8.7% , съобщи за "Дневник" говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

11. 44 ч. Сайтът на Централната избирателна комисия вече работи нормално. По-рано тази сутрин страницата зареждаше бавно, а в отделни случаи не се отваряше. По информация на БНТ причината вероятно е била едновременното изпращане на данни от общинските избирателни комисии в страната за избирателната активност.  Пред агенция "Фокус" шефът на "Информационно обслужване" Михаил константинов заяви, че става дума за хакерска атака, която обаче е овладяна. 

11.40 ч. По данни на ЦИК избирателната активност в София, където има балотаж в 16 района, към 10 ч. е 2. 29%. Най-висока е  в районите "Връбница" и "Нови Искър", а най-ниска - в "Слатина", "Красно село" и "Триадица".

Във Варна до урните са отишли 3 615 души, т.е. 2.53 на сто от избирателите. Най-много са гласувалите в район "Аспарухово", където са правото си на глас са упражнили 4.21%.

Активността в Пловдив е 3.78%, а в Плевен - 5.96%.

11.20 ч. Президентът Росен Плевнелиев призова за активност на балотажа. "Призовавам всички - нищо, че е втори тур - излезте и гласувайте", каза държавният глава пред журналисти, след като гласува за кмет на район "Витоша".

11 ч.  Настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат в Пловдив Иван Тотев призова съгражданите си да отидат днес до избирателните урни. "Гласувайте, отнема само 3 минути! Гласувайте за модерния и динамичния Пловдив, изпълнен с живот!", каза Тотев, след като пусна бюлетина.

10. 35 ч. Вторият изборен тур започва с изключително ниска избирателна активност, съобщават кореспондентите на трите национални ефирни телевизии в населените места, където се гласува.

ЦИК до момента не е обявила активност към 10ч.

10.17ч. Седем сигнала са подадени в Централната избирателна комисия до момента, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова.

9. 35 ч.  В началото на деня сайтът на ЦИК отново се зареждаше трудно. Миналата седмица страницата беше напълно блокирана през голяма част от изборния ден, а по-късно властите обявиха, че е била обект на хакерска атака, заедно със страниците на МВР и ГРАО. 


9.23ч. В Хасково изборният ден е започнал с размяна на протоколи на секционни комисии. Малко след отварянето на секциите членове на комисиите установили, че номерата на протоколите, в които в края на деня трябва да се отбележат резултатите от гласуването, не съвпадат. Грешката дошла при раздаването на изборните книжа вчера, съобщава Би Ти Ви. 

От ГЕРБ в Хасково пък съобщиха, че са подали жалба в Общинската избирателна комисия (ОИК), тъй като секретар на една от секционните комисии в града е съпругата на кандидата за кмет от коалиция "Заедно за Хасково" Георги Иванов. По обед БНТ съобщи, че жената е освободена от комисията. Пред репортер на телевизията председателката на секционната комисия обясни, че не е знаела за фамилната връзка.

8.10 ч. Не са се оправдали опасенията за трудности в началото на изборния ден, след в събота ЦИК се оплака, че част от политическите сили са оттеглили представителите си в секционните избирателни комисии. Това обяви говорителят на комисията Александър Андреев. 

7.20ч. МВР обяви, че обстановката около изборните помещения в цялата страна е спокойна и вотът тече без проблеми. 

От вътрешното ведомство напомниха, че звената на дирекция "Български документи за самоличност" днес ще бъдат отворени от 8 ч. до 18 ч. и ще издават удостоверения, които да послужат на избирателите с невалидни документи да упражнят правото си на глас.

6 ч. Почти навсякъде секционните комисии са отворили помещенията за гласуване, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК). 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване