11/01/15 11:28
(http://www.klassa.bg/)

И все пак побеД@

 "Малка стъпка за човека и голям скок за човечеството", беше възкликнал американският астронавт Нийл Армстронг при стъпването си на повърхността на Луната през 1969 г.  На българска почва 46 години по-късно подобен революционен скок би било въвеждането на електронно гласуване на политически избори. А малката стъпка към него беше направена миналата неделя.
 
След почти бламирането му от големите партии референдумът "да" или "не" на електронния вот постигна впечатляващ резултат с участието на над 2.7 млн. души, или 39.67% от всички българи с право на глас. И близо 70 на сто от тях - около 1.9 млн. души, казаха "да".
 
"Да" по още толкова
 
Тази подкрепа придобива още по-голяма тежест предвид обстановката, в която референдумът беше проведен. Той беше на косъм да се провали  заради неясните указания на ЦИК и откровения саботаж в множество изборни секции. Още в началото на изборния ден дойде и хакерската атака на страниците на ЦИК, ГРАО и МВР, послужила за нов тласък на кампанията срещу електронното гласуваве в инфорвмационни сайтове, контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. В blitz.bg и pik.bg веднага реагираха с опорната точка, че щом сайтовете на три ключови за изборния процес институции могат да паднат, това грози и електронния вот. 
 
С подобни позиции излезе и лидерът на БСП Михаил Миков. "Референдумът си изигра ролята - усложни достатъчно тези избори и допринесе за създаването на сегашната обстановка в ЦИК", коментира първо той, а после предупреди: "Последните дни показаха всички възможности за манипулирането с електронни средства на изборния процес. Мисля, че много граждани, които са подкрепяли от сърце електронното гласуване, вече си правят съответните изводи."
 
Мненията на компютърни специалисти, че между защитата на една информационна страница и защитата на електронно гласуване няма почти нищо общо, така и не успяха да пробият в официозното публично пространство.
 
Чашата празна или пълна
 
Коментарите на резултата от референдума повториха класическия пример с отношението на песимиста и оптимиста към чашата с вода. Според Михаил Миков чашата на референдума е полупразна: "Народът се произнесе. Каза ни: "Не ни занимавайте нас с този въпрос, бъдете добри да го решите вие, с мнозинство в НС." За хората от Инициативния комитет "Гласувай без граници"  - една от малкото организации, провели реална агитационна и разяснителна кампания, чашата твърдо е повече пълна. "Волята на хората е категорична: 70% от участвалите в референдума искат електронно гласуване. Резултатите са успех за всички граждани, които излязоха срещу мълчанието на статуквото и апатичните политически групи, които като народни представители можеха отдавна да са подкрепили електронното гласуване. Ако законопроектът бъде бламиран, ние сме длъжни да окажем граждански натиск чрез различни инициативи, каквито законът позволява", каза Борис Рангелов от комитета. Според друг негов член -  Искрен Кръстев, най-важният извод, който може да се направи, е, че "след като парламентарно представените партии абдикираха от информационната кампания за референдума, гражданите останаха последната линия на защита на обществения интерес."
 
Партийните апарати ще решават
 
От "Гласувай без граници" ще разчитат на подкрепата на партии, регистрирали се в ЦИК като подкрепящи електронното гласуване, каквито са три от представените в управляващата коалиция. Пред "Капитал" депутати от АБВ и Реформаторския блок заявиха, че не смятат да отстъпват от досегашната си позиция. Премиерът Борисов също призова парламента да подкрепи електронния вот.
 
Електоратът на БСП се оказа доста активен в участието си в допитването - 82% от гласувалите на изборите са гласували и на референдума, мнението им е разделено почти на две в подкрепа и против електронното гласуване, но това едва ли ще доведе до промяна в позицията на ръководството на партията, което е твърдо против.
 
Същото може да се очаква и от участващия в управлението "Патриотичен фронт", който се обяви против електронното гласуване - въпреки че 83% от избирателите му са гласували на референдума, а около 70% от тях са били "за" . Пред "Капитал" депутатътДимитър Байрактаров отказа да коментира резултатите от екзитпола и настоя, че той, а и най-вероятно и останалите му колеги от групата на ПФ отново ще се противопоставят на законопроект за въвеждане на електронния вот. Според него: "България очевидно още не е готова за това и на този етап за страната ни ще бъде опасно да бъде въведен този тип гласуване."
 
Както винаги, в позицията на ДПС има интрига. В края на юли, когато парламентът трябваше да приеме въпросите за референдума, от движението подкрепиха единствено този за електронното гласуване. Но впоследствие не се регистрираха в ЦИК като партия застъпник и изключиха темата от предизборната си кампания. Данните сочат, че над половината от гласоподавателите на ДПС не са участвали в референдума, а от участвалите 55% са отговорили с "Не". Пред "Капитал" Четин Казак от ДПС каза, че парламентарната група на движението ще подкрепят включването на електронното гласуване в рамките на обсъждането на измененията в Изборния кодекс, но добави: "Ние подкрепяме по принцип (електронното гласуване), но искаме да сме сигурни, че няма да се повторят проблеми като този със свалянето на масивите на ЦИК и ГРАО." За по-голяма яснота за предстоящите парламентарни дебати - избирателите на "Атака" масово да  гласуват срещу електронния вот. 
 
Какво следва
 
Резултатът от референдума задължи в тримесечен срок парламентът да изработи и внесе проект на закон за въвеждане на електронното гласуване. Ако бъде приет,  ще се обяви обществена поръчка за изготвянето на системата, с която ще се осъществява електронно гласуване, в която могат да участват български и чуждестранни компании. От "Гласувай без граници" настояват за отделен многомандатен избирателен район "Чужбина" за хората зад граница, както и да се разработят пилотни проекти за електронно гласуване на местно ниво или в отделни общности - академични, съдебни, партийни и др.
 
"Предстои да направим анализ на данните и да достигнем и тези райони, където има по-голямо недоверие, за да убедим хората в силата на този способ и да разширим подкрепата за електронното гласуване", каза Искрен Кръстев. Съдейки по коментарите на част от депутатите, вероятно трябва да включат в списъка с тези места и парламентът.
Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от фондация “Капитал” и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване