11/01/15 19:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Изборната нощ на живо: БСП остана без областен град, Борисов скочи на Реформаторите за Плевен


Гласуването на вторият тур на кметските избори приключи. Избирателите бяха призовани да пуснат бюлетина в 133 общини, 290 кметства и 25 района в София, Варна и Пловдив.

"Дневник" следи на живо събитията прогнозните резултати на социолозите, както и първи реакции на партиите. Обобщение на случилото се през деня можете да прочетете тук. 

00.35ч. Депутатът от БСП Георги Кадиев, който остана четвърти в кметската надпревара в София, обяви във "Фейсбук", че БСП е била разгромена и анонсира нов политически проект, призовавайки съмишлениците си, които не харесват купуването на избори, корупцията, примирението, бедността, безработицата, западналите села и градове, да се присъединят към него за "нещо хубаво".
  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Лявото понесе жесток удар днес. И по-добре да го осъзнаем. Когато ти покажат карта на България и нито един областен град...

Posted by Georgi Kadiev on Sunday, November 1, 2015
00.07ч. БСП загуби балотажите и в 6-те областни града и така остана без нито едно кметско място в големите градове. Социалистите до последно разчитаха на Разград, Ловеч, Враца, Сливен и Перник, но междинните резултати от преброяването показват, че ГЕРБ печели там.

23.49ч. Думите, които вбесиха премиера Бойко Борисов. Статусът е на здравния министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов, към когото Борисов демонстрира топли чувства - двамата споделят обща страст - към футбола, а напоследък Москов е неизменен гост при откриването на новопостроени обекти, дори и несвързани с с ресора му.
  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава телеграмата е кратка и гласи: " ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО, ПЛЕВЕН ПАДНА."

Posted by Petar Stefanov Moskov on Sunday, November 1, 2015
23.08ч. По данни на щаба на ГЕРБ в Пловдив кандидатът на партията Иван Тотев има преднина от 1000 гласа пред опонента си - Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Официалните резултати от вота във втория по големина български град все още са при 30% обработени протоколи, а според социолозите разликата е по-малка от половин процент от гласовете.


23.03ч. ГЕРБ обяви, че печели втория тур в Ловеч. Според данни на щаба на партията в града от повторно паралелно преброяване на гласовете кандидатът на управляващата партия Корнелия Маринова има 742 гласа преднина пред опонента си от БСП Минчо Казанджиев, предаде кореспондентът на БНТ в Ловеч. Ако резултатът се потвърди левицата губи една от "крепостите" си, където Казанджиев управлява от три мандата. Социалистите до последно се надяваха на успех в града.

22.35ч. Искри прехвърчаха между коалиционните партньори в управлението ГЕРБ и Реформаторския блок. Премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че е ядосан на изявленията на Реформаторите, че "Плевен е паднал" и заяви, че заслугата за това е негова. "Положих огромни усилия да загубим Плевен, за което ми се сърдят съпартийците, но го направих в името на толерантността. Пази, Боже, да имам пресконференция, в която да се хваля с един кандидат в областен град и то независим, подкрепен от мен", каза той на пресконференцията си в нощта след балотажа.

Борисов обяви още, че изборните резултати са превърнали ГЕРБ в "гарант за българските мюсюлмани", наред с ДПС.


22:20ч. - Разликата между Иван Тотев и Славчо Атанасов в Пловдив продължава да бъде 0,4%. Това показват и данните от 100 % паралелно преброяване на "Алфа рисърч". Същият беше резултатът и при 95% -  50.2% от гласовете за Тотев срещу 49.8% за Атанасов. Кореспондетът на БНТ съобщи, че Атанасов ще иска повторно броене на бюлетините.

21.46ч. Избирателната активност на втория тур от местните избори потвърждава традицията за по-слабо участие на избирателите в балотажите, коментира социологът  Боряна Димитрова. Тя уточни, че в градовете, където "Алфа рисърч" прави проучвания, активността е средно 6-8% по-ниска от миналата неделя.
 Значи трябва да почнем нещо да правим от утре, за да може след 4 години повече от 30% от хората да идат да гласуват на местни избори...

— Anton Valkov (@antonvalkov) November 1, 2015
21.45ч. Досегашният кмет на Карлово Емил Кабаиванов печели изборите за кмет на Карлово с 56.01% от гласовете на избирателите, съобщи агенция "Фокус", като се позова на данни от щаба на Кабаиванов след паралелно преброяване. Според тези данни опонентът му Димитър Шивиков е спечелил 44.12 %.

21.40ч. Пресконференцията на ГЕРБ, която беше обявена за 21.30ч., закъснява. По неофициална информация причината е, че в щаба на управляващата партия все още очакват сигурни данни за Пловдив, където първоначално обявената преднина на кандидата им се стопи и в момента разликата с опонента му е под 1% от гласовете. Не са сигурни данните и за Добрич.

21.35ч. БНТ съобщи данни от екзит полове, според които БСП губи балотажите във Враца и Ловеч и новите кметове там са кандидатите на ГЕРБ Калин Каменов и Корнелия Маринова. Не беше уточнено кой е правил допитването и какви са точните резултати.

Кореспондентът на държавната телевизия в Разград съобщава, че в Кубрат и Исперих по неофициални данни ДПС за първи път от години не взима кметските места.

21. 26ч Разликата в Пловдив става драматична. При 95% паралелно преброяване "Алфа рисърч" отчита вече резултати 50.2" за Иван Тотев от ГЕРБ срещу 49.8% за Славчо Атанасов от Патриотичния фронт. Трудно е да се прогнозира какъв ще е крайният резултат, тъй като данните, които идват са множо контрастни - едни сочат превес на Тотев, други на Атанасов. Ситуацията ще остане неясна вероятно до произнасянето на ЦИК, коментира социологът Боряна Димитрова.

21.15ч. Реформаторският блок се похвали с победата в Плевен и обвини коалиционния си партньор в управлението ГЕРБ, срещу чийто кандидат спечели балотажа, в масово купуване на гласове.

21:05ч. - В Пловдив разликата между Иван Тотев (ГЕРБ) и Славчо Атанасов (Патриотичен фронт) вече е само 1%, съобщиха по "Нова тв", позовавайки се на нови данни на "Алфа рисърч".

20.59ч. Реформаторският блок обяви, че печели балотажите за районни кметове в столичните райони "Средец", "Оборище", "Витоша" и "Красно село".

20.55ч. Шефът на столичната общинска избирателна комисия Полина Витанова обяви пред медиите, че създадената организация за приемане на протоколите е добра и не се очаква да има забавяне при приемането на документите. Има и обективни обстоятелства за това - миналата седмица трябваше да приемем  6300 протокола, докато сега са само 1040, обясни тя. 

20.45ч. Пред НДК, където се помещава Общинската избирателна комисия в София, се изви опашка от членове на секционните избирателни комисии. Предаването на протоколите се превърна в истинско състезание, съобщи БНТ. Кадри на държавната телевизия показаха как хора с чували буквално тичат към сградата в опит да избегнат чакането от миналата седмица в "Арена Армеец".

Комисията обаче работи бързо и вика по 10 - 12 номера наведнъж. Автобусите стоварват членовете на комисиите и остават да ги изчакат, за да ги отведат, видя репортер на "Дневник".


20.34 ч. Истината е, че БСП губи тези избори, коментира депутатът от партията Корнелия Нинова пред БНТ. Тя каза, че социалистите все още се надяват на победа в областен град и има успехи в по-малки населени места, но това не е достатъчно. Нинова коментира, че на повечето места АБВ на президента и бивш лидер на левицата Георги Първанов е играла срещу БСП, което се е отразило на резултатите.

20.30ч. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев се похвали, че е спечелил балотажа в града. Той се позова на данни от екзит пол, без да уточни съотношението на гласовете, но посочи, че резултатът сочи "убедителна победа".

20.20ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в централата на партията в НДК. Очаква се по-късно той да участва в пресконференция на партията. Борисов избегна репортерите, които чакат пред сградата.

20.01ч. Резултатите на кандидатите за кметове на Пловдив се изравняват, което променя прогнозите за сигурна победа на досегашния кмет и претендент на ГЕРБ за втори мандат Иван Тотев. Това съобщи социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова в студиото на БНТ, като се позова на данни от анкети на изхода на избирателните секции към 19ч.

По нейни данни Тотев все още води, но с 51.5% срещу 48.5% на Славчо Атанасов от Патриотични фронт.  Първите данни бяха за победа на Тотев с 54.9 на сто срещу 45.1% за опонента му. 

19.49ч. БСП обяви, че по предварителни данни от щабовете на партията по места социалистите имат реални шансове да спечелят 3 - 4 областни града - Ловеч, Враца, Разград, Сливен. Не е изключено да успеем и въ Видин, коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

19.40ч. Движението и паркирането в центъра на София ще бъде частично ограничено заради изборите тази вечер и вероятно в понеделник, става известно от съобщение на Столичната община. 

От 19 ч. до приключване на мероприятията се ограничава движението на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, както следва:

- по бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Пенчо Славейков";
- по ул. "Проф. Фритьоф Нансен" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "България". 
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява постове за контрол и регулиране на движението.

В целия район около НДК има ограничения за паркиране

19.35ч. Средната избирателна активност за страната към 17ч. е 33.47%, съобщи Централната избирателна комисия.

19.31ч. Сайтът на ЦИК отново е нестабилен. 

19.27ч. БСП все още чака резултати в Сливен и Ловеч, Разград, Враца и Перник, където кандидати на социалистите се явиха срещу претендентите на ГЕРБ. В тези градове няма прогнози на социолозите и данните ще дойдат от преброяването на гласовете.

19.20ч. Ще променя стила на управление на града, заяви новоизбраният кмет на Плевен Георг Спартански от Реформаторския блок пред БНТ.

19. 11 ч. Очаква се по-късно тази вечер ГЕРБ да свика пресконференция в централата на партията, за да коментира резултатите от двата тура. В нея ще се включи премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Ръководството на основната опозиционна партия - БСП, вече обяви, че ще говори пред медиите едва утре.

19. 10ч. Кметът на Пазарджик Тодор Попов печели трети мандат, сочат данните на "Маркет линкс".

19.01ч. ГЕРБ печели кметските места в Пловдив, Хасково, Шумен и Видин. Претендентът на Реформаторския блок Георг Спартански побеждава в Плевен, Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа рисърч", получени чрез анкети на изхода на избирателните секции. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване