11/01/15 19:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Изборната нощ на живо: Разликата в Пловдив е 1%, БСП се надява на 3-4 областни града


Гласуването на вторият тур на кметските избори приключи. Избирателите бяха призовани да пуснат бюлетина в 133 общини, 290 кметства и 25 района в София, Варна и Пловдив.

"Дневник" следи на живо събитията прогнозните резултати на социолозите, както и първи реакции на партиите. Обобщение на случилото се през деня можете да прочетете тук. 

21:05ч. - В Пловдив разликата между Иван Тотев (ГЕРБ) и Славчо Атанасов (Патриотичен фронт) вече е само 1%, съобщиха по "Нова тв", позовавайки се на нови данни на "Алфа рисърч".

20.55ч. Шефът на столичната общинска избирателна комисия Полина Витанова обяви пред медиите, че създадената организация за приемане на протоколите е добра и не се очаква да има забавяне при приемането на документите. Има и обективни обстоятелства за това - миналата седмица трябваше да приемем  6300 протокола, докато сега са само 1040, обясни тя. 

20.45ч. Пред НДК, където се помещава Общинската избирателна комисия в София, се изви опашка от членове на секционните избирателни комисии. Предаването на протоколите се превърна в истинско състезание, съобщи БНТ. Кадри на държавната телевизия показаха как хора с чували буквално тичат към сградата в опит да избегнат чакането от миналата седмица в "Арена Армеец".

Комисията обаче работи бързо и вика по 10 - 12 номера наведнъж. Автобусите стоварват членовете на комисиите и остават да ги изчакат, за да ги отведат, видя репортер на "Дневник".


20.34 ч. Истината е, че БСП губи тези избори, коментира депутатът от партията Корнелия Нинова пред БНТ. Тя каза, че социалистите все още се надяват на победа в областен град и има успехи в по-малки населени места, но това не е достатъчно. Нинова коментира, че на повечето места АБВ на президента и бивш лидер на левицата Георги Първанов е играла срещу БСП, което се е отразило на резултатите.

20.30ч. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев се похвали, че е спечелил балотажа в града. Той се позова на данни от екзит пол, без да уточни съотношението на гласовете, но посочи, че резултатът сочи "убедителна победа".

20.20ч. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в централата на партията в НДК. Очаква се по-късно той да участва в пресконференция на партията. Борисов избегна репортерите, които чакат пред сградата.

20.01ч. Резултатите на кандидатите за кметове на Пловдив се изравняват, което променя прогнозите за сигурна победа на досегашния кмет и претендент на ГЕРБ за втори мандат Иван Тотев. Това съобщи социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова в студиото на БНТ, като се позова на данни от анкети на изхода на избирателните секции към 19ч.

По нейни данни Тотев все още води, но с 51.5% срещу 48.5% на Славчо Атанасов от Патриотични фронт.  Първите данни бяха за победа на Тотев с 54.9 на сто срещу 45.1% за опонента му. 

19.49ч. БСП обяви, че по предварителни данни от щабовете на партията по места социалистите имат реални шансове да спечелят 3 - 4 областни града - Ловеч, Враца, Разград, Сливен. Не е изключено да успеем и въ Видин, коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

19.40ч. Движението и паркирането в центъра на София ще бъде частично ограничено заради изборите тази вечер и вероятно в понеделник, става известно от съобщение на Столичната община. 

От 19 ч. до приключване на мероприятията се ограничава движението на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, както следва:

- по бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Пенчо Славейков";
- по ул. "Проф. Фритьоф Нансен" между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "България". 
Столична дирекция на вътрешните работи осигурява постове за контрол и регулиране на движението.

В целия район около НДК има ограничения за паркиране

19.35ч. Средната избирателна активност за страната към 17ч. е 33.47%, съобщи Централната избирателна комисия.

19.31ч. Сайтът на ЦИК отново е нестабилен. 

19.27ч. БСП все още чака резултати в Сливен и Ловеч, Разград, Враца и Перник, където кандидати на социалистите се явиха срещу претендентите на ГЕРБ. В тези градове няма прогнози на социолозите и данните ще дойдат от преброяването на гласовете.

19.20ч. Ще променя стила на управление на града, заяви новоизбраният кмет на Плевен Георг Спартански от Реформаторския блок пред БНТ.

19. 11 ч. Очаква се по-късно тази вечер ГЕРБ да свика пресконференция в централата на партията, за да коментира резултатите от двата тура. В нея ще се включи премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Ръководството на основната опозиционна партия - БСП, вече обяви, че ще говори пред медиите едва утре.

19. 10ч. Кметът на Пазарджик Тодор Попов печели трети мандат, сочат данните на "Маркет линкс".

19.01ч. ГЕРБ печели кметските места в Пловдив, Хасково, Шумен и Видин. Претендентът на Реформаторския блок Георг Спартански побеждава в Плевен, Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа рисърч", получени чрез анкети на изхода на избирателните секции. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване